Осиновители изоставят децата си заради тежък пубертет

0
Междувременно президентът Росен Плевнелиев потвърди, че до 2025 г. всички институции за деца, лишени от родителски грижи, ще бъдат закрити
Междувременно президентът Росен Плевнелиев потвърди, че до 2025 г. всички институции за деца, лишени от родителски грижи, ще бъдат закрити

Семейства разсиновяват по няколко деца, с които не са успели да се напаснат. За това алармират неправителствени организации.

Поради тази причина настояваме осиновителите да имат право само на едно разсиновяване”, обясни председателят на Национална мрежа за децата Георги Богданов.Най-честата причина за анулиране на осиновяване е трудният пубертет на децата, с който родителите не могат да се справят.

През 2012 г. молбите за прекратяване на настойничество са били 10, а през миналата година - 9. От началото на годината 8 семейства са направили постъпки за прекратяване на осиновяване, обясниха от Агенцията за социално подпомагане. След като съдът се произнесе и прекрати родителските права над хлапето, то се връща в дом или в приемно семейство.

Данните показват, че през последните години броят на осиновяванията намалява.

През 2010 г. 950 деца са намерили нов дом, а през 2013 г. те са били 737. В края на юли 2014 г. ново семейства са търсили 3248 деца, а родителите, чакащи хлапе, са били 1567.

Все повече родителите осиновяват деца от ромски произход”, заяви психоаналитикът Весела Банова. Колко точно са приютените деца от малцинството обаче не е ясно, защото социалните не водят статистика на база етнически признак.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев потвърди, че до 2025 г. всички институции за деца, лишени от родителски грижи, ще бъдат закрити.

Готови сме да споделим своя опит в процеса на деинституционализация и с други държави от Югоизточна Европа”, заяви държавният глава на среща с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк вчера.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари