Родители алармират за проблеми с кандидатстването за еднократната помощ за ученици

0
Директори отказват да им издадат удостоверение, че детето им е записано в училище
Директори отказват да им издадат удостоверение, че детето им е записано в училище Снимка: МОН

Директори отказват да им издадат удостоверение, че детето им е записано в училище

Проблеми с кандидатстването за еднократната помощ за ученици - родители сигнализират в социалните мрежи, че училищни директори отказват да им издадат удостоверение, че детето им е записано в училище.

Подаването на заявления започна на 20 юни и ще продължи до 15 октомври. Без удостоверението от училище обаче родителите на ученици, записани във II, III и IV клас, които за първи път имат право на помощта, не могат да подадат заявление в социалната служба, информира БНТ.

Някои директори вече са издали удостоверенията и ги дават на родителите. Други обаче казват, че тази учебна година все още не е приключила и могат да издадат удостоверенията след 15 септември.

Шефката на РУО София - град Ваня Кастрева е повдигнала въпроса пред МОН на 21 юни 2023 г. На 6 юли 2023 г. заместник-министър Емилия Лазарова отговаря на Кастрева, че темата е обсъждана в края на април. По време на дискусиите тогава станало ясно, че МОН и АСП са сключили договор за обмен на информация и че АСП ще има достъп до нея в началото на новата учебна година.

В писмото заместник-министър Лазарова обяснява: "Не считам, че са налице основания за издаване на удостоверения от институциите в системата на предучилищното и училищното образование, за данни за които е налична служебна информация в НЕИСПУО".

Очаква се депутатите да определят размера на помощта по време на обсъждането на бюджета за 2023 г. Предвижда се родителите да получат парите на два пъти - месец след подаване на заявлението и в началото на втория учебен срок.

До момента от МОН не са отговорили на запитването, което телевизията е изпратила още в края на миналата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари