Родилните в България са пълни със сифилистички, спинозни и с хепатит C!

0
Бременни жени с хепатит С и сифилис пълнят родилните отделения в цялата страна!
Бременни жени с хепатит С и сифилис пълнят родилните отделения в цялата страна! Снимка: kletskaya-crb

Бременни жени с хепатит С и сифилис пълнят родилните отделения в цялата страна.

Само по случайност лекарите научават, че те са заразени с опасните инфекции.

Това съобщиха от няколко големи АГ болници.

Жените постъпвали за раждане, но никой не им прави предварителни изследвания.

Седем жени с вируса на СПИН и хепатит С, който обикновено придружава инфекцията, са родили от началото на годината досега в „Света София", твърдят гинеколозите. Те са били наркозависими. Само три от тях са предупредили лекарите, че са носителки на инфекцията. За останалите се е разбрало впоследствие, след като те решили да се изследват след самото раждане.

Проследяването на бременността при жените е силно занижено и това крие големи рискове. Независимо че в Първа АГ болница спазваме перфектна чистота и стерилност, опасност винаги има - и за лекарите и акушерките, ако се порежат, и за родилките и бебетата", не скри доц. Валентина Григорова.

Практиката е, когато се знае преди раждането, че жената е серопозитивна, екип да изражда бебето й в самостоятелна зала, детето да се отглежда в самостоятелен бокс.

От АГ болница „Шейново" пък сигнализират за родилки със сифилис. Обикновено те са от провинцията. Последната пациентка е пристигнала да ражда в столицата от Пазарджик. Впоследствие се оказало, че тя има още осем други деца, които също са инфектирани. Четири от тях тя оглежда, а пет е дала в социални домове. Пред лекарите обяснила, че не знаела за болестта, но не могла да обясни дали е ходила на женска консултация при акушер-гинеколог по време на бременността. Бебето й се лекува в инфекциозното отделение.

В най-старата и голяма АГ болница - „Майчин дом", отчитат голям брой на родилки с рак на маточната шийка. Всяка трета жена била с тази диагноза. И там гинеколозите признават, че заради липсата на добра профилактична програма зачестяват случаите на открит по време на раждането рак. Когато заболяването е в напреднал стадий, се прибягва до раждане чрез цезарово сечение. Специалистите твърдят, че са откривали туморни маси с диаметър до 15 см.

Другият често срещан проблем при дамите е наличието на брадавици по гениталиите. Диагнозата се поставя на почти всяка пета дама над 40-годишна възраст, а специалистите отбелязват, че заболяването се е увеличило четирикратно в сравнение със 70-те години на миналия век.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари