РИОСВ Русе: Само три превишения на нормите за фини прахови частици през декември

0
Ниският брой на дните с отчетени превишения се дължи на динамичните атмосферни условия и липсата на фактори за задържане на замърсителите в приземните слоеве
Ниският брой на дните с отчетени превишения се дължи на динамичните атмосферни условия и липсата на фактори за задържане на замърсителите в приземните слоеве Снимка: Dunavmost, архив

Само три превишения на нормите за фини прахови частици 10 микрона (μm) в гр. Русе и едно за Силистра са отчетени през месец декември

Това сочат данните от месечната справка за нивата на този атмосферен замърсител, публикувана на интернет страницата на инспекцията. Ниският брой на дните с отчетени превишения се дължи на динамичните атмосферни условия и липсата на фактори за задържане на замърсителите в приземните слоеве.

В годишен план, за изминалата 2020 г. за гр. Русе АИС „Възраждане“ е регистрирала 55, а ДОАС-системата в гр. Силистра 15 дни с превишения на средноденонощната норма по показател ФПЧ10. Съгласно нормативната база максимално допустимият брой дни с превишения е 35.

Анализът на данните през последните пет години показва намаляване на броя дните с нарушено качество на атмосферния въздух (КАВ) по отношение на фините прахови частици. От 2015 г. те са били 79, през 2018 г. – 65 дни. През 2019 г. в сравнение с 2020 г. са отчетени по-малко дни с превишения – 42 броя. Не трябва да се пренебрегва фактът, че през 2020 година част от превишенията се дължат на трансграничен пренос на прахови частици. Такъв е примерът от месец март за двата града, с отчетени до 8 денонощия с превишена средноденощна стойност за ФПЧ10 (50 µg/m3) по тази причина. За сведение данните за същия период от фоновата станция, разположена на връх Рожен показват стойности над 180 µg/m3 заради трансграничен пренос на пясък от Аралско море.

При анализа на данните, получени от измервателната станция е видно също, че средногодишната концентрация (СГК) за фини прахови частици до 10 μm за гр. Русе през последните години е под заложената норма - 40 μg/m3. Изчислената за АИС „Възраждане” СГК през 2020 г. е 34,7 µg/m3.

За община Русе все още се отчита неизпълнение единствено на изискванията за годишно превишаване на среднодневната норма (СДН) за ФПЧ10 до 35 пъти. Превишенията се отчитат през отоплителния сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Още малко и мързелът официално ще се нарича пролетна умора...

Харесай Дунавмост във Фейсбук