РИОСВ: Мобилната станция не отчете замърсяване на въздуха в Русе

0
Станцията е била поставена в района на Русенски университет „Ангел Кънчев“
Станцията е била поставена в района на Русенски университет „Ангел Кънчев“

Станцията е била поставена в района на Русенски университет „Ангел Кънчев“

Мобилната автоматична станция на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) не регистрира отклонения от нормите за фини прахови частици, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид и озон. Станцията беше поставена в района на Русенски университет „Ангел Кънчев“, за периода от 3 до 6 октомври. Мястото е избрано заради множеството сигнали, които постъпват от района.

В рамките на три денонощия станцията не е отчела и наднормени стойности на органичните замърсители бензен, толуен и ксилен. За бензена има само средногодишна норма, но за останалите два замърсителя законодателството е определило средноденонощна и максимално еднократна норма. Най-високата максималноеднократна стойност за ксилен е била измерена на 4 октомври – 0.0315 милиграма на кубичен метър, при норма 0.2 милиграма. Максималната измерена стойност на толуен (60-минутна краткосрочна експозиция) е регистрирана също на 4 октомври и е била е 0.0439 милиграма на кубичен метър, при норма 0.5 милиграма.

Паралелно с измерването на стандартните атмосферни замърсители е извършено пробонабинабиране за количествено определяне концентрациите на бензопирен и нафтален. Пробите са изпратени в ИАОС и ще бъдат анализирани по газ-хроматографски метод.

Резултатите от извънредното измерване ще бъдат предоставени на Регионална здравна инспекция – Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    14
    До No 4
    Тя, лелята от РИОСВ и нейните съпартийци от ЗЕЛЕНО ДВИЖЕНИЕ, реваха докато обсебиха властта в МОСВ преди 2,5г. Сега я консумират тази власт начело с лелята, която инсталираха в Русе и БЕРАТ ПЛОДОВЕТЕ. Oh m
  • 7
    13
    Анатолий
    И Кмета ПиМи да върне парите които зе
  • 8
    12
    Гост
    Дори няма нужда да задавам въпрос, защото на всички в Русе им е пределно ясно, че въздухът смърди на химия. Колкото и да ни убеждават, че дишаме чист алпийски въздух, смрадта се усеща и не се трае. Вместо да накажете смърдящите заводи, вие търсите начин как да репресирате сигналоподателите за това, че се оплакват от индустриални миризми. За кого работите в крайна сметка?
  • 9
    11
    Гост
    Хората казват, че им мирише на бакелит, тя им говори, че не отчитали превишаване на фините прахови частици?!?!?!? Докога ще се правите на недочули и недоразбрали?
  • 6
    10
    Да се извърши
    метрологичен контрол на измервателната мобилна станция дали същата съответства на съществените изисквания на измервателните уреди.Денонощно ли отчита измервателната станция или само по договорка в часовете когато не се изпускат вредни вещества. Кой стопанисва и управлява мобилната станция. Могат ли да бъдат манипулирани данните в нея, има ли записващо устройство . Кметската управа да поиска от метрологичен контрол да извърши проверка на мобилната станция , на проверката да присъстват представители на гражданското общество със съответни технически познания.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари