Римска гробница край село Бабово кандидатства по проект на "Юнеско" за световно културно наследство

0
Междуведомствена комисия трябва да даде статут и да определи териториален обхват на обекта
Междуведомствена комисия трябва да даде статут и да определи териториален обхват на обекта Видео: Кис 13

Междуведомствена комисия трябва да даде статут и да определи териториален обхват на обекта

Римска могилна гробница край сливополското село Бабово кандидатства по проект на "Юнеско" за световното културно наследство.

За да може това да стане факт, междуведомствена комисия ще даде статут и ще определи териториален обхват на обекта.

В периода 11 - 13.10.2022 г. се проведе комисия, назначена със заповед № РД9К – 336 от 30.09.2022 г. на министъра на културата на Република България със задача за предоставяне на статут и определяне на режими за опазване – териториален обхват (граници и охранителна зона) и предписания за опазване на археологически обект „Римска гробница мавзолей“ в землището на село Бабово, община Сливо поле, област Русе. В комисията участваха 18 души от различни културни институции, като един от тях е д-р Димитър Чернаков, уредник в отдел „Археология“ към Регионален исторически музей – Русе, съобщиха от културната институция.

Римската гробница се намира в землището на село Бабово, община Сливо поле, Русенска област. Локализирана е в източните покрайнини на селото. Гробницата е открита през 1981 г. в резултат на геофизично проучване. Изследвана е чрез археологически разкопки, проведени през 1982 г. от Димитър Иванов, археолог при Регионален исторически музей - Русе.

Гробницата се намира под могилен насип, като нейния вътрешен край попада приблизително под геометричния център на натрупаната земна маса. В началото на разкопките могилата има височина 7 м. и максимален диаметър при основата - 41 м. Тя е единственото гробно съоръжение, регистрирано при проучванията. Изграждането ѝ е еднократен акт, свързан с изпълнението на единен архитектурен замисъл. Само едно от помещенията е било изнесено на 4 - 5 м. пред периферията на могилния насип, издигнато на нивото на античния терен. Останалата част от гробницата, попадаща под слоевете пръст, е допълнително вкопана в стерилния материков пласт. Могилният насип е натрупан след изграждането на гробницата.

Гробницата се състои от четири, последователно свързани, помещения, изградени в една ос, с обща дължина 22,30 м. Ориентирана е североизток-югозапад, като от периферията към централната част на могилата нейните конструктивно свързани елементи следват в съответния ред – предгробна камера, коридор (дромос), предгробна камера и същинска гробна камера.

С тези особености археологическия обект е уникален за българските земи.

Гробницата  е изградена през II - III в. и използвана до IV век.

Входът на гробницата е затворен с трайно бетонно покритие през 90-те години на миналия век с цел запазване на разкритите структури от унищожаване.

Археологическият обект в землището на с. Бабово е включен в списъка на обектите, които формират сериен обект „Граници на Римската империя – Дунавски лимес в България“, вписан в Индикативната листа за световното културно и природно наследство на Република България на ЮНЕСКО – (Frontiers of the Roman Empire – Danube Limes of Bulgaria – UNESCO World Heritage Center/1.11.2016) под наименованието "Късноримска гробница" землището на село Бабово, община Сливо поле, област Русе.

Комисията предлага на археологическия обект да бъде предоставен статут на единична археологическа недвижима културна ценност (ЕАНКЦ) с категория "национално" значение под наименованието "Късноримска гробница" в землището на село Бабово, община Сливо поле, област Русе. Териториалният обхват на обекта е с площ 2,8 дка, а този на охранителна му зона – 115,5 дка. Там комисията предлага да бъдат забранени всякакви дейности преди да бъде извършено спасително археологическо проучване с оглед предположението за съществуването на некропол около могилата. С протокола от решенията на експертната комисия ще се даде възможност за реализирането на проекти за консервация и социализация на археологическия паметник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари