Рихард Клайдерман ще свири 100 минути в Русе

0
В 19 часа в Русе ще започне концертът на пианиста Рихард Клайдерман
В 19 часа в Русе ще започне концертът на пианиста Рихард Клайдерман

В 19 часа в Русе ще започне концертът на пианиста Рихард Клайдерман.

Точно час и 40 минути ще продължи музикалният празник и това няма да попречи на футболните фенове да се приберат и да гледат полуфиналния мач между Франция и Германия. Самият Клайдерман също ще е пред екран.

Баладата за Аделайн позната на слушателите на "Разговор с вас" по "Хоризонт" още от 1976 година ще постави начало на концерта на виртуозния пианист. Именно  прослушване за изпълнение на това произведение се явява началото на голямата кариера на Клайдерман, разказа диригентът и директор на Държавна опера Русе маестро Найден Тодоров. Най-голямо предизвикателство пред организаторите са се оказали техническите изисквания, сподели той:

Оказа се че има една единствена компания в България, която може да отговори на 90% на тези изисквания. Въпреки това се оказа, че има микрофони, които в България ги няма и пристигат заедно със самолета от Франция. Последният проблем, с който имахме много главоблъсканици, беше настройването на пияното.

С тези 2 херца от честотния спектър отлично се справил Хачик Михранян, един от най-добрите акордьори в България.

Иначе самият виртуозен пианист Ричард Клайдерман проявил истинска скромност в изискванията си към организаторите.

На сцената ще бъдат и музикантите от оркестъра на Държавна опера-Русе. За тях последните дни също са изключително напрегнати. Те са получили нотите преди две седмици.

Когато Клайдерман записал първата си плоча, маестро Тодоров е бил едва 2-годишно дете. През годините и двамата израснали като музиканти - единият има над 150 милиона продадени албума, а другият ръководи великолепния оркестър на филхармониците в Русе. Общата им страст е музиката, а пианистът винаги е присъствал в живота на диригента, призна Тодоров.

Роялът "Стейнуей" е настроен, нотите на "Рапсодия в синьо" са на пултовете и очакват публиката тази вечер в залата на Русе "Булстрад Арена".

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари