Ричард Алибегов: Да се затвори всичко, а не само заведенията

0
Бизнесът скочи и постави искания след новината за локдауна
Бизнесът скочи и постави искания след новината за локдауна Снимка: БГНЕС

От понеделник в цялата страна врати затварят молове, ресторанти, детски градини, училища, кина, театри и фитнеси

Затварят всички заведения с изключение на тези, които предоставят храна за дома. Десетки организации излязоха с остри позиции заради новото затваряне.

Българската ритейл асоциация настоява за мигновено изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно.

"Служителите ни в магазините също са на първа линия. Апелираме въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет. Да се предприемат спешни мерки за подпомагане на търговците на дребно. Финансова подкрепа от държавата е необходима сега, в този момент. Тя ще позволи на търговците на дребно да запазят работни места. В противен случай, съвсем скоро от данъкоплатци всички ще се превърнем в безработни", се казва още в позицията им.

Председателят на БАЗ Ричард Алибегов заяви, че бизнесът е против затварянето, но след като това се налага, с цел да се запази здравето на българите, то поне да се затвори всичко, а не само заведенията.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заявиха:

Забранете изцяло работата на хотелите и ни платете компенсации или ни оставете да работим при спазване на досегашните мерки. Работата на хотели без заведенията в тях е нарушение на Закона за туризма и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изразява категоричното се несъгласие с така обявените мерки.

Собственикът на заведение Росица Коцева отказва да затвори своя ресторант.

"Когато от нас се изисква да се жертваме, се очаква от другата страна да се случи същото. Премиерът Борисов каза, че ще изплатят всички помощи до края н януари. Помощите не са изплатени и не само това - те са крайно недостатъчни. За някои сме поредната кръчма, от която няма нужда. Ние имаме хора, които имат семейства, инвестирали сме огромен труд и пари. Не може просто ей така да ги захвърлим. Искам да се изплатят обещаните помощи, за които 10 години сме плащали данъци, те не са подарък от обществото", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

"Защо трябваше една година да се чака да се затвори всичко?! Който реши да съди, нека да направи следното - отделете си 50% от доходите и ги дайте на тези хора, защото те трябва да се жертват за вас - жертвайте се и вие за тях", каза още Коцева.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви на брифинг пълна подкрепа за бизнеса по време на почти пълния локдаун в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари