Рибай-цени, плажове и другото от морето на +40 градуса

2
Горещите теми за рибай-стековете, пълнотата на плажовете и чистотата на водата са най-хот днес, когато на южното ни Черноморие е над 40 градуса - до 43
Горещите теми за рибай-стековете, пълнотата на плажовете и чистотата на водата са най-хот днес, когато на южното ни Черноморие е над 40 градуса - до 43 Снимка: СЛАВА

Горещите теми за рибай-стековете, пълнотата на плажовете и чистотата на водата са най-хот днес, когато на южното ни Черноморие е над 40 градуса - до 43

Направихме си труда да го обиколим и ето какво видяхме, пише Борис Ангелов в „СЛАВА“.

Първо за рибая. В най-модното заведение за хранене на цялото ни море - Джанъм на марината в Созопол, той е 94,80 лв. - една средна европейска цена и два пъти по-евтин, отколкото в някои софийски ресторанти за месо. В култовото село Лозенец, наричано на майтап още Луксозенец, е 49 лв. в хитовия Етаж на Парк Пойнт в центъра между плажовете и е 36 лв. в по-народното Пиато на площада, където е пълно през целия ден.

Ако вашият - далеч по-летен - стандарт е мохитото, да си знаете: колкото в София е - от 13 до 15 лв., може да се намери и за 10-11 лв. на по-непретенциозни места.

Водата НЕ Е МНОГО ЧИСТА, общо взето. Как е конкретно плаж по плаж?

По нашите наблюдения на любимия ни плаж Алепу е най-прозрачна, малко по-зле е на другия ни фаворит Аркутино, но там е и обяснимо предвид близкото устие на реката Ропотамо. Това са двата най-ненаселени плажа изобщо по южното Черноморие и единствените големи незастроени.

Алепу, наричано още Шофьорски плаж, популярно и от песента Оставаме из филма "Оркестър без име", е и оценено: колите и караваните, спрели покрай него показват значително чешко присъствие, освен софийското, бургаското и варненското, малко полско и дори тук-таме западноевропейско: добра слава, която още веднъж обяснява защо беше важно да няма хотел-подпорна стена, в който съдружник е фамилията на шефа на парламентарната правна комисия от ПП Стою Стоев.

На Аркутино колите са предимно софийски и бургаски, в работните дни огромният плаж е почти изцяло празен, вече личи начеването на 30-години забавилия се комплекс Знаме на мира, разбира се под съвременно име, но той скоро няма да бъде довършен и изобщо не пречи на хората. Повечето от тях се тълпят край малкото заведения в сянката на комплекса, 3/4 от плажа на юг са напълно свободни и празни.

В Лозенец водата е красиво синя, но лекичко мътнее на основния пясъчен плаж и по-малко на средния скален и на смесения пясъчно-каменист пред не така пълната този сезон Хасиенда. Който не харесва това и модните плажни клюбове като Да Спот, Опера, Занзибар, може да се отдаде на йога ритрийт на специалните площадки, изградени от общината в приятния парк между плажовете.

На Арапя водата е горе-долу ОК, но пък плажът е възпълен. През уикендите паркирането е проблем и се налага да се превземат и околните коларски пътища, което не е задача за всяка кола.

На Созопол централният е под зловещия опит за оригиналност на архитект върху недовършена сграда, която преди беше станция на БНБ, докато пред базата на БЧК, вместо спасители се тълпят Ферарита, а отдолу се пекат нездравословни кебапчета в битови заведения - никак не е красиво, особено като се има предвид щедрата държавна субсидия за тази организация. За единия ѝ шеф и неговите незаконни заграждения в София вече сме писали.

А Харманите са, както винаги, все по-затиснати от строежите на хълмовете, които само преди години служеха само за скачане от скалите.

Ако някой дири място, където се диша и се хапва на открито в мега жегата, единственото, където температурата навън е поне 7-8 градуса по-ниска, сянката е плътна, ветрецът гали, а морето отдолу е наистина кристално, понеже е под високите скали, е панорама Свети Иван. Други плюсове на мястото са, че гледа единствено към едноименния остров и, ако човек много се напъне, към рушащата се сграда на адмиралтейството, но му е спестено да вижда презастрояването на града по странджанските хълмове, като да е Истанбул. И че може да не предлага Рибай-стек, но останалите неща са си прекрасни и са на нормални софийски цени. Без неприятни изненади. В добавка и усмихнатото обслужване, което си е същото 30 години.

Царево може да не е номер 1 за къпане в морето като ивици и красота на водата, но е единственият курорт, където има специален Плаж за домашни любимци точно в центъра, встрани от централния, под добре обновената и добре осветената крайбрежна улица.

Изгледът му към прочутите изгреви на града е не по-лош, отколкото от култовия ресторант и клуб Сценарио или от оригиналната Морска сцена с пълна програма от звездни гастроли буквално на брега. Панорамата е включително и към църквата на Василико, която Кирил Петков само обеща да дари, но така и не го направи от миналия Великден и до ден днешен. Точно обратното на обещанието никога да не се коалира с ГЕРБ и ДПС, което пък направи под формата на "сглобка"...

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    daskal
    Има средиземноморски кюфтета върху канелени пръчици, ама къде са ми любимите кебапчета по францискански, завити в палачинки сюзет?! А прочутата шкембе чорба "Парижки вятър"?! Няма ги, нали?! Да вейба в тъпите сноби!
  • 11
    1
    hahah
    на картинката има Миш-Маш за 15 лв, прословутата пържола е 50 лв... миш-маша реално трябва да струва 2-3лв, т.е. 80% по-ниска цена, значи пържолата трябва да струва 10лв.......... ето мистерията е разнищена... сега защо има 80% надценка трябва да се питат алчните "бизнесмени" и будалите, които им плащат
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари