Ремонтират военните паметници в област Русе

2
Кои точно паметници да бъдат предложени за ремонт ще се реши на междуведомствена комисия
Кои точно паметници да бъдат предложени за ремонт ще се реши на междуведомствена комисия

Кои точно паметници да бъдат предложени за ремонт ще се реши на междуведомствена комисия

Утре от 15:00 часа в Зала 1 на Областна администрация – Русе ще се проведе заседание на постоянно действаща междуведомствена областна комисия по военни паметници, съобщиха от там. Заседанието ще бъде водено от областния управител Анатоли Станев, а на него ще присъстват представители на общините от региона, както и Кристина Алексова, която е старши експерт в Министерството на отбраната и дейността ѝ е в този ресор.

По време на срещата ще бъдат представени предложения за ремонт на паметници от областта, увековечаващи героизма на участниците в Балканските войни. С решение на Министерски съвет от 6-и октомври миналата година бе създаден Национален инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни /1912-1913 г./ съответно през 2022-а и 2023-а. Един от основните акценти при отбелязването на годишнината е поставен върху ремонта и възстановяването на военни паметници на загиналите и участниците в Балканските войни. След като предложенията бъдат одобрени от областната комисия, те ще бъдат изпратени в Министерството на отбраната, като там ще се реши финално кои от тях да бъдат финансирани. Според областния управител Анатоли Станев предприемането на действия по ремонта и реставрацията на военните паметници в региона е от ключово значение за повдигане на националното ни самочувствие и съхранение на заветите на предците ни. „Освен за поддръжката на изградените вече паметници, трябва да помислим и за възможността за създаването на нови такива“, коментира още Станев. По време на утрешното заседание ще бъде оказана и пълна методическа помощ на общините при подготовката на необходимите документи за кандидатстване за финансова подкрепа пред Министерството на отбраната.

От Областната администрация в Русе припомниха благодарение и на усилията на Станев преди няколко месеца от служебния кабинет бяха отпуснати близо 20 000 лева за ремонт на седем военни паметника в пет общини от областта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    1
    Анти-Пенчовист
    Единственият Паметник в РБ на " Моряка" да е в Русе, и вдишалият първа глътка арабски въздух да си прави ТА-ША-К с това е НЕ-ДО-ПУС-ТИ-МО. За управниците в КЮП е валидно "Идиот до ИДИОТО мила моя маиньоло" . Той милият в казарма не е одил, ама много знаел за казармата. Браво моя скъпа Билянче, че му тегли шута на този ИЗРОД. ОБИЧАМ ТЕ СКЪПА БИЛЯНО МОМЕ. Оная С Вазелина, да му ражда четвъртото и петото отроче, до достигане бройката на цял баскетболен отбор. Секс, Секс, Сексо-КЕКС.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари