Ремонтът на панелка излиза колкото цената ѝ в края на социализма

0
Майсторите са малко, чака се по половин година за най-добрите
Майсторите са малко, чака се по половин година за най-добрите

“Направи си сам” се връща в бита на българина

Ремонтът на един средно голям български апартамент в момента излиза около 20 хиляди лева – колкото струваше една панелка в края на соца и в началото на демокрацията, когато много хора си купиха жилищата.

Както самите материали, така и трудът на майсторите поскъпнаха с около 50% за последните година – година и половина. А ако се смятат цените отпреди пандемията, поскъпването на практика е двойно.

Майсторите пък са толкова малко и толкова заети, че понякога за елементарен ремонт се чака по половин година, показа проверка на “24 часа” из страната.

В София например е изключително трудно да се намери майстор за ремонтиране на мокро помещение за това лято. Най-ранните срокове са септември-октомври, и то без човек да се е пазарил изобщо за цените.

В Ловеч все повече хора предпочитат сами да си решават проблемите.

Дори когато нещата опрат до ремонт, хората се опитват сами да се справят или поне с помощта на сръчни познати.

Някои се пробват и в лепенето на плочки в банята - къде успешно, къде не. Ако се ползва квалифициран работник за лепене на обикновени фаянсови плочки, цената е между 12 и 18 лева за квадратен метър. Подът пък излиза по 10-12 лева на кв. метър и това е най-тънката цена. Средно реденето на плочките за цялата баня излиза около 2 хиляди лева само за положения труд.

Тези цени обаче са твърде условни и майсторите предпочитат да не ги обявяват точно по този начин, а да огледат първо банята. Проблемът е, че много неща зависят от самото помещение, например многото ъгли и скосявания изискват плочките да се режат. Теракотените и особено гранитогресът се режат много трудно и услугата, естествено, се оскъпява.

Излиза, че ремонтът на мокрото помещение, което обикновено е най-малкото в едно жилище, се оказва най-скъп.

Изработката на мебели също гълта доста средства. Цените варират в зависимост от материала. Ако се ползва ПДЧ, една плоскост е 130 лева. От значение е и дали е българска или гръцка. “Колкото струва материалът, толкова взема и майсторът за изработката - нещата са едно към едно”, обяснява ловчалия, наскоро правил подобна поръчка.

Николай, който е домоуправител в малък блок, пък има друг проблем - ремонтът на покрива е станал неизбежен. “Блокът ни е на 60 години, на 4 етажа с 8 домакинства. Проблемът с изпочупените керемиди и течовете е отдавна, във времето кърпежите бяха доста, но без цялостна поправка.

Затруднени сме в избора на оферта, тъй като на всяка крачка има налепени реклами на майстори на покриви.

Сега събираме по 100 лв. на месец от домакинство, за да не ни се струпа огромна сума за плащане през октомври, когато е планиран ремонтът”, казва Николай.

В Пловдив домашните ремонти също се оказват все по-скъпи. Уж голям град, но недостигът на майстори принуждава мнозина да ги отлагат, докато се освободят качествени специалисти.

Дадох 12 000 лева за ремонта на банята, мокрото помещение и тоалетната. Изкъртихме всички плочки и поставихме нови, подмениха тръбите, боядисахме стените и монтирахме ново казанче”, заяви Петя Несторова от пловдивския квартал “Западен”.

Тя живее в апартамент от 92 квадрата в блок, построен през 1985 г. Това е първият цялостен ремонт, който прави на тези помещения. Твърди, че е минала по тънката тарифа, тъй като майсторите били от техния блок и се разбрали за по-евтини цени.

Но поставянето на плочки ми излезе все пак 80 лева на квадратен метър. Повсеместно обаче взимат по 100 лева и нагоре. Ако си купите по-големи плочки, става още по-скъпо, тъй като те трябва да се режат”, добави Петя.

Именно плочкаджиите са най-търсени на пазара поради естеството на работата им. Хората предпочитат да платят на майстори, а не да се занимават сами с тази работа, защото има голяма вероятност още на първата година да се наложи да викат отново специалисти.

Бояджиите пък определят цената в зависимост на обема на помещението, което трябва да боядисат. Например за стая с големина 4 на 4 метра в един цвят искат 100 лева.

Но зависи и от състоянието на стената – ако отдолу има латекс и стената е била шпаклована, е лесно и евтино. Но ако не е, трябва да се свалят примерно старите тапети и да се прави замазка, което е съвсем отделна работа и струва пари.

Ремонтът на спалня или хол излиза по-евтино от банята, тъй като може да се намери по-евтин паркет например на цени от 25 до 30 лева на квадратен метър, а балатумите струват от 7 до 15 лева.

Без да се изхвърля човек, може да ремонтира такава стая за не повече от 2000 лева. Не са малко хората, които се хващат сами да си боядисат стаята, а викат майстори само за по-сложните работи.

С поне 20 на сто са поскъпнали услугите на майсторите, които извършват ремонти на жилища в Кърджали и района за последната година.

Между 4 и 5 лв. излиза боядисването на квадратен метър стена. Три пъти по-скъпо излиза шпакловката. Замазката върви около 20 лева на квадрат. За лепенето на фаянс или теракот се взема средно между 25 и 30 лева за квадратен метър. Майсторите вземат повече, ако плочките са по-скъпи. При ремонт на баня най-често се дава обща цена. Причината е, че в повечето случаи квадратурата е малко, но пък работата е по-сложна.

Поне половината от решилите тази пролет да направят цялостен или частичен ремонт на жилището си врачани засега са се отказали да го правят. Това показа кратка анкета по улиците на Враца, а всички се оплакват от неимоверно нарасналите цени. За мнозина те са спекулативни и не се дължат само на инфлацията.

Домашните майстори пък се оплакват, че поръчките към тях са се свили, въпреки че те не са искали много повече пари за труда си в сравнение с миналата година по това време. Причината за свиването на пазара те виждат в рязкото вдигане на цените на строителните материали, металните изделия и други материали, нужни за ремонтите на жилища.

Във Враца собствениците на жилища, които искат да им се постави гранитогрес, ще се охарчат най-много. Майсторите на тази скъпа услуга искат по 40 лв. на кв. м. Скъпо излиза и поставянето на гипсокартон, шлифовката му и боядисването на стените, и тук цената е от 30 до 40 лв. на кв. м.

Много поскъпнаха и най-често правените ремонти на водопроводната мрежа и електрическата инсталация. Само за поставянето на едно вътрешно елтабло майсторите вече искат около 200 лв., и то ако не се налага после да се разкриват проводници, които минават през стените и подовете. А един основен ремонт на жилище от 80-90 кв. м, който доскоро не струваше повече от 12 хиляди лева, сега излиза 20 000 лв.

Високите цени на строителните материали почти отказаха хората от домашни ремонти. Дано през пролетта и лятото ситуацията се промени”, коментират смолянски строители.

В града грубо за лепене на фаянс и теракота майсторските надници са колкото струват самите материали. Ако плочките струват например 500 лв., толкова вземат и майсторите, за да ги залепят. При детайлен пазарлък квадратният метър върви между 30 и 60 лв. За малки бани, които са около 5-6 квадратни метра площ, договорката не е на квадрат, а за цялото помещение.

При теракота цената се вдига с 10%, тъй като е по-твърд и по-труден за обработка. За лепене на облицовъчен камък по стени и подове тарифите са сходни. При тях за определяне на точната цена на квадратния метър зависи дали камъните са нарязани в правилна форма, или са в естествения си вид.

Гипсовата шпакловка е стигнала до 12 лв. на квадрат. За боядисване с бял латекс домашните майстори искат 5 лв. на квадратен метър. Подова замазка до 5 сантиметра дебелина се прави срещу 20 лв. на квадрат. При всеки сантиметър по-голяма дебелина тарифата скача с 2 лева. Стенната мазилка е на цена 18 лв. за кв. м.

Гипс, цимент, плочки двойно по-скъпи от 2019-а

Основните материали, които се използват при домашните ремонти, в момента струват двойно по-скъпо в сравнение с времето отпреди пандемията.

Торба с 25 кг портланд цимент например в момента е между 8 и 10 лв. по магазините, а преди пандемията беше по 5-6 лв. Някои видове бързо втвърдяващ се цимент струват и над 12 лв.

При фаянсовите и теракотените плочки поскъпването не е чак толкова драстично, но това е само на пръв поглед, защото разнообразието е твърде голямо.

При промоции по магазините за домашни майстори може да се намерят и много евтини плочки, макар че качеството им е въпрос на преценка.

Дървеният материал обаче поскъпна много, а и се намира трудно, също така и металните профили.

Техните цени започнаха да се повишават още през 2021 г., а след като започна войната в Украйна, имаше месеци, в които изчезнаха от магазините. Според НСИ за последните 12 месеца средното поскъпване на строителните материали е 15%. Вдигането на цените започна да се успокоява едва напоследък, но преди това при тях вече се беше натрупала много висока инфлация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    джони
    Кви 12000 за баня кви пет лева, що не си ебете майката, сменили тръбите, че да не е помпена станция. Абе намерили паралии, и надуват ли надуват цените,
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари