Рекордна избирателна активност в чужбина на вота 2 в 1

0
​Гласували са над 200 хиляди души
​Гласували са над 200 хиляди души Видео: NOVA

Гласували са над 200 хиляди души

Зад граница ще се гласува с нови машини, които вече пътуват от България. Има риск някъде те да не пристигнат навреме

Рекордна е избирателната активност извън страната - повече от 200 хиляди наши сънародници зад граница са гласували на изборите в неделя. Това обяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов, цитиран от БТА.

Той припомни, че предишният рекорд е бил на 4 април, когато са гласували около 180 хиляди души. Забелязваме обратна тенденция на тази, която имаме в България, избирателите извън страната проявиха по-висока активност отколкото когато и да било друг път, коментира Томов.

Сравнително по-малко са били оплакванията за забавяне на обработката на документите от секциите в чужбина.

Другият проблем, свързан с изборите извън страната, е разпращането на изборните книжа за втория тур и параметризираните машини, с които ще се гласува, защото зад граница ще се гласува с нови машини, които вече пътуват от България. Възможно е да има места, където съществува риск машините да не стигнат навреме, информира Томов.

Говорителят на ЦИК Росица Матева добави, че днес са получени и сигнали, че съществува вероятност да не пристигнат и хартиени бюлетини в определени секционни комисии зад океана, но от МВнР са уверили, че е направена организация и се прави всичко възможно да бъдат доставени и хартиените бюлетини, и машините. Част от проблемите се дължат и на различните противоепидемични мерки в различните държави.

Цветозар Томов уточни, че по-скоро рисковете са в Австралия и Нова Зеландия, за Северна Америка е малка вероятността да се стигне до такива проблеми. Ако има проблеми, ЦИК ще се събере и ще реши какво ще предприеме.

От ЦИК уточниха, че в страната всички машини, с които е гласувано, са върнати в склада на "Карго партнер" в понеделник от охраната на МВР и в момента се параметризират за гласуване на втория тур на президентските избори. Машините, с които е гласувано извън страната, се намират в дипломатическите и консулските представителства и ще бъдат върнати в България заедно с машините и с изборните книжа, с които ще се гласува на втория тур, по дипломатическа поща.

От ЦИК напомниха, че предизборната кампания за втория тур на президентските избори е от днес до 24.00 часа на 19 ноември. Избирателите, които са подали заявления за гласуване и са били включени в списъците за гласуване на лица с трайни увреждания, не трябва да подават нови заявления, служебно ще бъдат изготвени списъците.

По същия начин стои въпросът и с карантинираните. Ще се съставят служебно списъците на тези, които са били поставени под карантина, включени са в списъците за гласуване с подвижна СИК и към 21 ноември продължават да бъдат под карантина.Те не трябва да подават ново заявление. Ново заявление трябва да подават само избиратели, поставени под карантина след 14 ноември, и съветът на ЦИК е тези заявления да бъдат подавани направо към общинските администрации, за да се избегне забавяне. Лицата, чиято карантина изтича към 21 ноември, няма да могат да гласуват с подвижни избирателни кутии, а по постоянен адрес.

Регистрираните наблюдатели и анкетьори за 14 ноември запазват регистрацията си и за изборите на 21 ноември.

На днешната пресконференция от ЦИК показаха как се гласува с машина на втория тур на президентските избори. На сайта на комисията има и симулатор за машинното гласуване на 21 ноември. По-рано днес беше изтеглен жребият за определяне на реда на обръщенията по БНТ и БНР на кандидатите за президент и вицепрезидент, участващи в новия избор на 21 ноември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари