Рeкорден брой починали в България през 2020 година

3
Мaтeмaтикът и прeпoдaвaтeл в Нoв бългaрcки унивeрcитeт д-р Лъчeзaр Тoмoв е изчислил коефициент на смъртност у нас през 2020 г. минимум 17,4 нa хилядa, по предварителни данни. Което е исторически рекорд за България
Мaтeмaтикът и прeпoдaвaтeл в Нoв бългaрcки унивeрcитeт д-р Лъчeзaр Тoмoв е изчислил коефициент на смъртност у нас през 2020 г. минимум 17,4 нa хилядa, по предварителни данни. Което е исторически рекорд за България Снимка: БГНЕС

В България са умрели рекорден брой хора през 2020 година, но в медии и социални мрежи продължават да разпространяват фалшиви данни, че смъртността е по-ниска от предишната година. (По-долу са данните за починали по години 2015-2020)

Иван Бакалов за E-vestnik

Излиза комикът Шкумбата в предаване на БНТ и се изказва как „Най-голямата вина имат тези, които предизвикаха тази грипна епидемия, които я вкараха в медиите, а медиите я разпространиха…“ Демек, епидемията е измислена, а Шкумбата цитира данни, че през 2019 са умрели повече хора отколкото през 2020 г. Твърдението му няма връзка с действителността, но той се позовава на данни на ООН. И си приказва, без някой да му възрази.

Какви са тези данни?

В интернет има сайтове броячи, за населението на света, които показват колко се раждат в момента, колко умират в момента – и за целия свят, и по страни. Тези сайтове не работят с реални данни към момента, такива е невъзможно да се дадат. Те работят с алгоритми, които изличсляват на базата на стари данни за година назад (които и не винаги са точни), колко се разпределят раждане и смърт за ден от годината и в реално време.

Това са сайтове по-скоро за забавление като countrymeters.info и indexmundi.com и livepopulation.com. И част от данните на worldometers.info са на същия принцип, а специално в този сайт данните за коронавируса се актуализират по публикуваното от отделните страни ден за ден, но има неточности за брой население и др.

Който си мисли, че показаните там данни за България съответстват на реално ставащото в момента е наивен.

И Шкумбата е един от шараните, вързали се на данните от такива сайтове.

Това не пречи всички онези депресирани от епидемията, които от самото начало отричат, че има вирус, или го смятат за обикновен грип, отричат, че има смъртност от него, отричат нуждата от маски, отричат ваксините и т. н. – за такива хора Шкумбата е герой, разкрил истината…

И ровят упорито в подобни сайтове да доказват, че няма опасност от вирус, само ни лъжат.

Реалността за починалите в България, обаче, е много печална.

През 2020 година са умрели 123 118 души. През 2019 г. броят им е бил 108 083.

Това е най-точната статистика,

която НСИ прави по смъртни актове, издавани от общините и заличените ЕГН в базата данни. С това не може да има грешка. Смъртният акт е документ, на базата на който роднините стават наследници. Няма как да издадеш повече или по-малко смъртни актове.

Броят на умиранията в България за 2020 година е с около 15 хил. души повече от средно годишния за последните 5 години.

2020г. – 123 118 починали
2019г. – 108 083 починали
2018г. – 108 526 починали
2017г. – 109 791починали
2016 г. – 107 580 починали
2015 г. – 110 117 починали

(Данните са от НСИ, виж тук и тук)

За 2020 година НСИ публикуваше брой умирания по седмици от които стана ясно още през ноември, че тази година ще е рекордна по смъртност за България. Данните за 2020 тук не са окончателни, а сбор от 52-седмични данни. Но разликата с окончателните данни според специалистите ще е нагоре, тоест с преизчисления по дати на смърт за календарната година, числото на починалите ще излезе по-голямо.

По официални данни на щаба за борба с епидемията починалите от коронавирус през 2020 г. са 7800 А завишената смъртност през 2020 г. спрямо предишни години е с около 15 000 души. Тоест епидемията има и косвени жертви – пациенти, неприети в болница поради претоварване, закъсняла Бърза помощ, отложени планови операции, заради епидемичната обстановка, и др.
Също така има и скрита смъртност от коронавирус – хора, които въобще не са си правили тест и не са търсили болница по различни причини. Има излекувани от Ковид 19, които умират месеци по-късно от усложнения, но не са отчетени като преки жертви на вируса.

Каквато и да е причината,

увеличение с около 13% на смъртните случаи за една година

не е имало и при свински грип, и при какъвто и да е сезонен грип в България.

Скептиците, които смятат коронавируса за обикновен грип и не вярват на лекарите, може би ще се убедят от статистиката, че доказано, без съмнение, е по-смъртоносен.

Разбира се, има невярващи, които ще продължават да твърдят, че няма такава смъртност и нещо ни лъжат. И ще цитират фалшиви данни от измислени сайтове за забавление и какво казал Шкумбата.

Често из социалните мрежи вадят и публикации от април-май, когато по данни на НСИ в предишната 2019 година е имало малко повече починали в България от същите месеци на 2020 година. Но това беше през пролетта, от есента броят починали започва рязко да нараства и през ноември-декември става почти двойно повече от предишната година. През пролетта в България имаше по 20-ина случаи на заразени на ден, а хората се бяха затворили вкъщи, дезинфекцираха, пиеха витамини и имуностимуланти. Този режим дори е намалил смъртността от други болести. През есента вече заразените на ден с коронавирус бяха по 3000-4000, починалите на ден стигнаха 200 души.

Мaтeмaтикът и прeпoдaвaтeл в Нoв бългaрcки унивeрcитeт д-р Лъчeзaр Тoмoв е изчислил коефициент на смъртност у нас през 2020 г. минимум 17,4 нa хилядa, по предварителни данни. Което е исторически рекорд за България. От 1950 г. насам смъртността в България се движи плавно от 15,1 на хиляда към 15,3 на хиляда в последните години (поради застаряващо население). И през 2020 смъртността изведнъж скача на 17,4 на хиляда, изчислява математикът.
„Имaлo e Хoнкoнгcки грип, cвинcки грип, други eпидeмии, при кoитo ca умирaли хиляди хoрa. Нитo eднa гoдинa c eпидeмия или cъc cтудeнa зимa – зaщoтo e имaлo дocтa cтудeни зими прeз 60-тe гoдини, нямa пoдoбeн кoeфициeнт нa cмъртнocт“, кaзвa Тoмoв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари