Рекорден брой български ученици се включиха в космическия лагер Space Camp Turkey - 2023

0
Кандидатурите от България са били 422 на брой, а стипендии за пълно или частично финансиране са получили 65 деца
Кандидатурите от България са били 422 на брой, а стипендии за пълно или частично финансиране са получили 65 деца Снимка: Център за творческо обучение

Кандидатурите от България са били 422 на брой, а стипендии за пълно или частично финансиране са получили 65 деца

Конкурсът за космическия лагер Space Camp Turkey – 2023 отбелязва рекорден брой участие на български ученици. Центърът за творчество обучение обяви и финалните резултати от конкурса, като се наблюдава изключителен интерес от нашите ученици.

Кандидатурите от България са 422 на брой, а стипендии за пълно или частично финансиране са получили 65 деца. Това сочи организацията, която вече 16 години е партньор на програмата за България, предаде БТА.

Space Camp Turkey 2023 се проведе в град Измир. Той и е един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на американската космическа агенция НАСА. Също така космическия лагер е и единственият в Европа, Азия и Близкия Изток.

Програмата за космическо обучение в Измир е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват работа с реални тренажори и симулатори на живота и работата в космоса. Творбите на участниците тази година са оценени от 12-членно жури, включващо забележителни личности с богат опит и разнообразна експертиза.

Интересно за участниците е, че обличат скафандри, докосват се до тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в симулирана безтегловна среда, упражняват се в реплика на предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. Програмата предоставя възможност за участие в интерактивни симулации, свързани с космоса, за деца и младежи от 11 до 15-годишна възраст.

"Целта на конкурса е да подкрепим всички български деца, които искат да се обучават в сферата на космонавтиката, без значение къде се намират. През тази година интересът към програмата е рекорден, което се дължи на подкрепата от общините Русе, Силистра и Козлодуй, както и от множеството партньори, осигурили стипендии за учениците. Успехът нямаше да е възможен и без доброто сътрудничество с огромен брой родители.", каза д-р Александър Ангелов, управител на Центъра за творческо обучение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари