Регионалният министър: Корупцията е болест за обществените поръчки в България

2
Само обединени заедно – правителството и частният сектор, можем да се справим с причините за нея, заяви Андрей Цеков
Само обединени заедно – правителството и частният сектор, можем да се справим с причините за нея, заяви Андрей Цеков Снимка: МРРБ

Само обединени заедно – правителството и частният сектор, можем да се справим с причините за нея, заяви Андрей Цеков

Корупцията е болест за обществените поръчки в България и само обединени заедно – правителството и частният сектор, можем да се справим с причините за нея. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на форум „Укрепване на прозрачността и управлението чрез колективни действия“, организиран от Базелския институт по управление и Министерството на финансите на България в сътрудничество с Американската търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Transparency International България, съобщиха от МРРБ.

Регионалният министър подчерта, че няколко са основните причини за корупцията при обществените търгове – липсата на конкуренция в процеса на провеждане на обществените поръчки, липсата на достатъчно прозрачност при възлагането им, дискриминационни технически спецификации и др.

Проблемът е, че българският пазар на обществени поръчки е изключително затворен“, каза Цеков. Той цитира данни на Европейската комисия, според които 36% от обществените поръчки се възлагат при подадена само една оферта. Анализ на Министерството на финансите пък показва, че 60% от търговете са завършили със само една класирана оферта от всички подадени. Останалите участници са били дисквалифицирани, което е ясна индикация как се провеждат търговете у нас.

Това, което е наистина важно, е как ще подходим към този проблем, за да се справим и да го ограничим до минимум“, обясни регионалният министър. Важна стъпка в тази посока е задължителното публикуване в интернет пространството на всеки търг и техническа спецификация, каквато е практиката през последните години.

Това е превантивна мярка, която може да ни помогне да се справим с някои от причините за корупция“, подчерта Андрей Цеков.

Друга стъпка за справяне с корупцията е публикуването за широката общественост на детайлите в процеса на обявяване на търговете и всички оферти, дори дисквалифицираните. Подобна мярка би била и добър корективен механизъм за работа на тръжните комисии, заяви регионалният министър.

Не само причините за корупция, но и последствията от нея са голям проблем, стана ясно от думите на Цеков. Пример в това отношение е все по-нарастващата липса на квалифицирана работна ръка в строителния сектор. Според министъра корупцията позволява на бизнеса да не инвестира – нито в иновации, нито в качествена работна ръка. Резултатът е на лице: 30 хиляди квалифицирани строителни специалисти вече са заминали в чужбина.

Важно е правителството и бизнесът да се изправят заедно срещу корупцията и да имаме ясен план как да действаме“, заключи Андрей Цеков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари