Реджеп Ердоган иска от Путин едностранно прекратяване на огъня в Украйна

0
Турският президент трябва да проведе и отделен разговор със Зеленски по-късно днес
Турският президент трябва да проведе и отделен разговор със Зеленски по-късно днес Снимка: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Турският президент трябва да проведе и отделен разговор със Зеленски по-късно днес

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя пред руския си колега Владимир Путин да обяви "едностранно" прекратяване на огъня в Украйна, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Президентът Ердоган заяви, че призивите за мир и преговори трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и визия за справедливо решение", цитира неговата канцелария думите на Ердоган, казани на Путин в телефонен разговор.

Ердоган трябва да проведе и отделен разговор с украинския президент Володимир Зеленски по-късно днес.

Турският лидер използва добрите си отношения както с Москва, така и с Киев, за да се опита да посредничи за прекратяване на войната. Турция беше домакин на два ранни кръга на мирни преговори и помогна за сключването на подкрепяно от ООН споразумение, с което се възстановиха украинските доставки на зърно през Черно море. Ердоган също така неколкократно се опитваше да доведе Путин и Зеленски в Турция за мирна среща на върха.

Призивът на Ердоган за "едностранно" прекратяване на огъня последва предложението по-рано днес на руския духовен водач патриарх Кирил за примирие по време на православната Коледа тази седмица.

В разговора са били обсъдени и отношенията между Турция и Русия, особено в областта на енергетиката, както и на регионални въпроси и сирийската криза.

"Президентът Ердоган подчерта, че е настъпил моментът за предприемане на конкретни стъпки срещу терористите от PKK/PYD/YPG (забранената в Турция Кюрдска работническа партия) от граничните райони на Турция, особено от сирийските Тел Рифат и Манбидж, и заяви, че режимът трябва да бъде конструктивен и да приложи някои стъпки в политическия процес за постигане на конкретни резултати в Сирия", съобщиха от офиса на турския лидер.

Турският лидер припомни положителните резултати от инициативите за насърчаване на диалога, които се изразяват в споразумението за "зърнен коридор", широкомащабната размяна на затворници и формирането на зона за сигурност около Запорожската атомна електроцентрала.

Ердоган каза на Путин, че се стреми към конкретни стъпки за формиране на пътна карта за създаването на газов хъб в Турция, предаде от своя страна Анадолската агенция. Във връзка с това турският държавен глава е обърнал внимание на усилията за развитие на енергийната инфраструктура на Турция.

По сирийския въпрос Ердоган заяви, че за да се постигнат конкретни резултати в Сирия, режимът на Башар Асад трябва да заеме конструктивна позиция и да осъществи редица стъпки в политическия процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Stanko
    IstaNbul - правописна грешка, за което се извинявам на константинополци или цариградци - все тая!
  • 2
    2
    Sтанко
    "Едностранно прекратяване на огъня" звучи като "спрете и се оставете да направят това което са си решили краварите и еврогейците". Някъде има пробив в превода. Ердоган иска да играе с едните и с другите - да си вее байрака и да му летят байрактар-ите, ама да не му се накриви пискюла само. Присъствал съм в истамбул на демонстрация на "сръчност" от страна на турски изстребители, които летяха между сградите като в научно-фантастичен филм... И въпреки това, смелостта на Ергоган не може да достигне до нивата в които да се опитва да настоява за подобни действия от страна на руснака...
  • 0
    1
    daskal
    Ми то друго освен едностранно прекратяване на огъня не може да има.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари