Разводите са причина за агресията в училищата

0
Образователните промени също отключват ученическата агресия
Образователните промени също отключват ученическата агресия

Детските психиатри в България са не повече от 20 души и в следващите години наистина ще се усети дефицитът на специалисти в областта.

Това обяви в ефира на Дарик един от най-добрите детски психиатри доц. Антон Славчев, който понастоящем завежда Стационарното отделение на Клиниката по детско-юношеска психиатрия в столичната Александровска болница.
 
Той допълни, че сред основните фактори за появата на агресия у хората, са разводите, бързата смяна на ценностите в живота, както и честата промяна на правилата в образователната система, която се отразява негативно, както за учителите, така и за децата.
 
"Агресията е внедрена в индивида за целите на оцеляването. Това е нещо, което носи всеки от нас, но не всеки проявява агресия. В същото време процесите, които протичат в обществото също не са без значението за появата на агресивно поведение.

Доказано е, че при една широка дезинтеграция на обществото случаите на агресивно поведение зачестява. Кои са белезите на дезинтегрираното общество? Това е общество, в което има много разводи, семейството вече не е онзи обединяващ и защитаващ индивида фактор.

Това са ситуациите, в които има много бърза смяна на ценностите. Тогава човек загубва опорите, около които може да организира живота си. Това са и обществата, в които липсва ефективно лидерство. И общества, в които възможностите за развлечения, са ограничени", коментира доц. Славчев.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари