Разследват нов смъртен случай в старчески дом

0
Дъщерята на 67-годишния мъж твърди, че по тялото на баща ѝ има белези, както и рани по главата му
Дъщерята на 67-годишния мъж твърди, че по тялото на баща ѝ има белези, както и рани по главата му Снимка: iStock

Дъщерята на 67-годишния мъж твърди, че по тялото на баща ѝ има белези, както и рани по главата му

Прокуратурата във Варна разследва нов сигнал за смъртен случай в дом за възрастни хора. Става дума за хотелския комплекс в село Аспарухово, където бяха настанени обитателите на дома от село Рояк след пожара, при който загинаха 9 души, информира NOVA.

Там на 1 януари е издъхнал 67-годишен мъж, който бил с диагноза „Алцхаймер“. Според жалбата до прокуратурата от неговата дъщеря Мариам Мхитарян, по тялото на баща ѝ имало белези, както и рани по главата му. Окръжната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство във връзка със смъртния случай на възрастния мъж.

На 1 януари рано сутринта получих обаждане от медицинска сестра, която ми съобщи, че баща ми е починал. Говореше в минало време за татко и каза, че са влезли в 3 часа в стаята му, където го намерили на леглото, починал в съня си“, разказва дъщерята. Едва ни пуснаха горе при него. Когато се качих в стаята, баща ми лежеше на леглото. Беше целият в синини, на главата, отзад на тила му имаше рана, около 5-7 см. За тези синини и рани ние нямахме никаква информация от дома, никога не са ни звънили да ни предупредят, че той се наранява, че е падал и има по-сериозни наранявания, които могат да костват живота му“, допълва Мариам.

Семейството не сигнализира в полицията, но прави снимки.

Чувствахме се виновни, че сме го оставили в дома, макар че ние го закарахме там, за да получи медицинска помощ, която му беше необходима 24 часа. Домът е частен и се заплаща, а таксите не са много ниски“, казва още дъщерята на починалия.

За да докажат добра грижа, от дома ѝ показват видео с баща й. „Като го пуснах, видях, че баща ми пляска, но около очите му имаше синини. Отпред на челото пък има драскотина, доста дълга. Дори в началото на видеото се чува как санитарят казва. „Недей да снимаш в близък план, защото ще му се видят синините около очите“. Затова съм пуснала жалба в прокуратурата и следствието тече. Аутопсията беше направена от трима лекари, за да не може да се оспорва. Мога да кажа само едно - лекарят, с когото имах разговор преди следствието ми каза, че баща ми е починал от удари по главата - било от падания или предизвикани от друго лице. Нараняванията са от 2 - 3 дни преди смъртта му. Организмът му е бил здрав”, коментира още Мариам Мхитарян.

В отговор на съмненията й, управителят на старческия дом в село Рояк, Милена Мазурик коментира, че „Всеки има право да постъпи така, както смята за добре. Мисля, че е добре да дадем възможност на институциите да си свършат работата, за да установят дали има някакви грешки”. Според нея, е възможно възрастният мъж да е паднал и така да е получил нараняванията. Тя припомня, че „През последните дни възрастния мъж бил агресивен, първо срещу шкаф, а след това към други мебели в стаята си. Така, че е абсолютно възможно да се самонарани, смята Мазурик.

На мен ми беше казано, че се е самонаранил, докато е бил в такова състояние. Знам и за случай, в който аз лично съм уведомила дъщеря му. Беше агресирал срещу човека, с когото е в една стая. Смея да твърдя, че този човек е бил обгрижван така, както трябва. В никакъв случай обаче не може да се говори за някакво насилие спрямо него“, категорична е управителката на старческия дом.

Разследването продължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари