Разследват дали популярни лекарства за отслабване причиняват мисли за самоубийство

0
Медикаментите придобиват популярност като "чудодейно" средство за сваляне на килограми
Медикаментите придобиват популярност като "чудодейно" средство за сваляне на килограми

Медикаментите придобиват популярност като "чудодейно" средство за сваляне на килограми

Властите в Обединеното кралство разследват две популярни лекарства за лечение на диабет, които се използват и за отслабване - Ozempic и Saxenda, след зачестили случаи на пациенти, които съобщават, че вследствие на медикаментите са получили мисли за самоубийство или самонараняване.

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) заяви, че преразглежда данните за безопасност на клас лекарства, известни като GLP-1 рецепторни агонисти. Става въпрос за Ozempic, продаван от датския производител на лекарства Novo Nordisk, който съдържа активната съставка семаглутид и е одобрен за лечение на диабет тип 2, но придоби популярност като "чудодейно" средство за отслабване, съобщава Sky news, предава БГНЕС.

Агенцията каза, че въпреки че Ozempic не е одобрен за отслабване, "той обикновено се използва не по предназначение за тази цел" в Обединеното кралство.

Разследва се и още едно лекарство - Saxenda, на компанията, което съдържа активната съставка лираглутид и е одобрен като лечение за отслабване.

GLP-1 рецепторните агонисти първоначално са разработени за лечение на диабет тип 2 и имитират чревния хормон, който потиска апетита, насърчавайки усещането за ситост. GLP-1 лекарствата са сочени за източник на възможен риск от рак на щитовидната жлеза.

Преди три седмици здравният регулатор на Исландия отбеляза три случая на пациенти, които приемат тези лекарства, и имат мисли за самоубийство или самонараняване.

Властите във Великобритания са получили пет доклада за предполагаеми нежелани лекарствени реакции, свързани със „суицидно и самонараняващо“ поведение при пациенти, които са приемали Ozempic или Wegovy между 2020 г. и 6 юли тази година, и общо 12 подобни доклада с приемащи Saxenda между 2010 г. и 6 юли.

Според Агенцията фактът, че симптомите се появяват след употреба на лекарство, не е доказателство за причинно-следствена връзка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    има едно лекарство
    казва се диета и ежедневен спорт, работи и не причинява мисли за самоубийство, само че не всеки има волята за това, така че вземат магически хапчета и искат да се самоубиват докато стават по-дебели
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари