Разширяват териториите на градовете с непотърсени ниви

1
Удължават с пет години правото на общините за сделки
Удължават с пет години правото на общините за сделки

Удължават с пет години правото на общините за сделки

Земи без собственик ще се дават за инвестиции със сертификат клас А

Общините ще могат да предоставят непотърсени ниви за създаване на нови или разширяване строителните граници на съществуващи урбанизирани територии.

Това ще се случи с удължаване на срока на въпросното право с още пет години, тъй като той изтича на 22 декември 2020 г., става ясно от промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, пише агенция Монитор.

Едно от изискванията е земеделските земи без установен собственик да влизат в границите на общия устройствен план на съответната община, а другото е да са изчерпани терените от общинския поземлен фонд. Според нормативната уредба общините стопанисват и управляват земеделските земи, останали след възстановяването на правата на собствениците. След влизане в сила на плана за земеразделяне и одобрената карта на съществуващи и възстановими стари реални граници, земите стават общинска собственост. С удължаването на срока местните управи ще могат да предоставят земеделски земи и за инвестиционни проекти, получили сертификат за инвестиции клас А по Закона за насърчаване на инвестициите, когато това е заявено при сертифицирането на проекта. Същото се отнася и за изпълнението на енергийни проекти.

Още пет години с непотърсените ниви ще могат да се уедряват и землището на съответната община. Реално промените в закона дават право на общините в следващите пет години при определени условия да извършват разпоредителни сделки със земите, които по една или друга причина не са обхванати от реституцията. Сделките могат да се извършват само с решение на общинския съвет, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците. В някои от становищата по промените в закона се изтъква, че правото на общинските съвети да се разпореждат с непотърсените ниви ще доведе до невъзможност за довършване на реституционни процедури със земеделски земи. Удължаването на срока може да предизвика свиване на необходимия поземлен ресурс за обезщетяване и оземляване на собственици с признати права. Акцентира се и на това, че поземлената реституция все още не е приключила след почти 30 години. Недовършената поземлена реституция е проблем, идентифициран и от Европейския съд по правата на човека като системно нарушение на чл. 1 от Протокол 1 към Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, за което се ангажира отговорността на държавата. От друга страна, в случай че този срок не бъде удължен за нов период от време, общинските съвети няма да могат да предоставят непотърсените земите за изпълнение на обекти на техническата инфраструктура, както и за другите записани в закона възможности. А подобна възможност ще доведе до подобряване икономическото състояние на общините и инвестиционния климат по места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари