Разрешиха корабоплаването по Дунав

0
Забраната в участъка от Русе до Силистра остава в сила
Забраната в участъка от Русе до Силистра остава в сила Снимка: БТА

Забраната в участъка от Русе до Силистра остава в сила.

Разрешено е корабоплаването от днес в 12:00 часа в общия българо-румънски участък на Дунав от Русе до устието на река Тимок, съобщи директорът на „Речен надзор – Русе” към ИА „Морска администрация” Иван Жеков, предаде за агенция „Монитор”.

За това е постигнато съгласие с румънската Администрация за наблюдение на Долен Дунав. Изпратено е съобщение до корабоводителите, че могат да се движат в светлата част на денонощието, но се забранява плаването през нощта и при намалена видимост в критичните участъци. Капитаните са предупредени да се движат с повишено внимание поради липсата на навигационни знаци.

„Веднага ще изпратим хидрографския кораб „Вит” да направи измервания, след което ще започнем да маркираме със знаци плавателния път”, каза директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав инж. Павлин Цонев.

Забраната за корабоплаването в участъка, за който отговаря Речният надзор в Лом – от Долни Вадим до устието на река Тимок, бе отменена още на 24 януари. Остава забраната от Русе до Силистра заради замръзването на реката.

При Русе Дунав бе скован от лед само три дни – на 2, 3 и 4 февруари. Днес се наблюдава само крайбрежен лед.

До два дни румънската Администрация за наблюдение на Долен Дунав ще разреши корабоплаването и в участъка от устието на река Тимок до Турну Северин.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари