Разработват нови правила за къмпингуването по българското Черноморие

0
Представители на местната власт и на екологични организации сблъскаха позиции за проблемите, които този вид туризъм създава
Представители на местната власт и на екологични организации сблъскаха позиции за проблемите, които този вид туризъм създава

Представители на местната власт и на екологични организации сблъскаха позиции за проблемите, които този вид туризъм създава

Започва работа по нови правила за къмпингуването по българското Черноморие. Те трябва да бъдат готови до края на годината, стана ясно след дискусия между представители на неправителствени организации, местната власт, правителството и парламента, организирана в Народното събрание от ПГ на ПП-ДБ, информира БНР.

Представители на местната власт, от една страна и на екологични и организации на свободно къмпингуващите, от друга, сблъскаха позиции за проблемите, които този вид туризъм създава. За общините е непосилно да осигурят почистването и само местните жители да плащат такса смет, посочи зам.-кметът на Шабла Мариян Жечев:

"Към момента имаме пълно беззаконие. Не говоря за замърсяването. Говоря за произведения отпадък, за всичко това да платим, да платим и таксите на МОСВ по Закона за управление на отпадъците. То всичко в нашата община струва над 200 лева на тон. Годишно в тези зони събираме над 500 тона отпадък".

Адвокат Дончо Бораджиев от организацията "Да защитим Корал" заподозря, че целта на подготвяната наредба е да се забрани свободното къмпингуване:

"Законодателството не може да се прави на принципа: заради лошите да ограничим добросъвестните. Тя тази култура се създава с работещи институции, с налагането дори и на санкции, щом трябва".

От следващия месец работни групи започват работа по изготвяне на нов регламент. Според депутата Ивайло Мирчев този регламент трябва да е готов до края на годината и да отчита съображенията както на желаещите да летуват, така и на местната власт:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    12345
    И аз съм на палатко с жена ми. Нито една клечка за зъби не остава след нас. Но тези "правила" са за да се точат още пари. 500 хиляди килограма някой представя ли си ги, дето този умирисан кмет дето уж ги бил извозвал. Алчни долни лъжливи изчадия.
  • 6
    2
    Палаткаджия
    От години ходим семейно на палатки на “диво” в една гора на северното черноморие. Около нас има поне 100-тина семейства също на палатки. Наколо не може да видите нито една хартийка или боклук. Всеки си почиства и извозва самостоятелно отпадъците. Наистина в околните села контрйнерите се препълват , но не мисля, че това е причина да следваме пътя на гърците и да поставяме забрани със скритата цел да се пълнят хотелите.
  • 8
    1
    представител от Черноморието...
    Организация е нужна и къмпингуващите ще са добре,демек инфраструктура.Задника си да съдерат няма да напълнят шибаните хотели на мутри,политици и местни селски аби и байряци.Цените са безбожни,обслужването е фук,а данданията в курортите и дрогата са нещо отврат.Швейцарски ред и спокойствие е нужно,а такъв няма защото нямат желание от местно естество.Трябва да върви панаира селски и циганията.Пехливанлък и простанлък.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари