Разпръснаха със сълзотворен газ протестиращи срещу Макрон

0
Полицаите използвали сълзотворен газ, за да отблъснат опит за пробиване на полицейския кордон
Полицаите използвали сълзотворен газ, за да отблъснат опит за пробиване на полицейския кордон Снимка: Laurent Cipriani / AP

Полицаите използвали сълзотворен газ, за да отблъснат опит за пробиване на полицейския кордон

Полицията в южния френски град Ганг разпръсна със сълзотворен газ протестиращи срещу пенсионната реформа, организирали акция часове преди планираното посещение на държавния глава Еманюел Макрон, съобщава телевизионният канал BFM TV, цитиран от Агенция Фокус.

Демонстрантите са се събрали близо до колежа, където в следващите часове френският лидер трябва да се срещне с преподаватели, студенти и техните родители, както и да произнесе реч за образованието. В митинга участват около стотина представители на френските профсъюзи "Обща конфедерация на труда" и "Демократическа конфедерация на труда". Малка група от участващите в акцията се опитала да пробие полицейския кордон в центъра на града, в отговор на което силите на реда са реагирали с използване на сълзотворен газ.

Френското вътрешно министерство разпореди разполагането на допълнителни сили на полицията и жандармерията, за да се засилят мерките за сигурност в Ганг. Телевизията съобщава, че полицейски части са се строили край пътя, водещ към общината. Преминаващите автомобили се проверяват на входа на града.

В сряда представители на синдикатите, недоволни от пенсионната реформа, организираха протест пред кметството на град Мютершолц (департамент Долен Рейн) в Елзас, няколко часа преди пристигането на Макрон. Полицията изтласка демонстрантите от градския площад. Префектурата на департамента забрани демонстрациите в деня на посещението.

Проектът за реформа, който предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране с две години и премахване на редица специални пенсионни режими, бе представен през януари. Инициативата предизвика демонстрации и стачки в цялата страна. На 14 април Конституционният съвет подкрепи пенсионната реформа. Той изключи няколко разпоредби от него, но одобри ключовата - вдигане на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. След това Макрон подписа документа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    1
    мммм
    Само така!!! Новата демокрация в действие. Хората да го духат, Макрон коли, Макрон беси. Не знам тези картини ако идваха от Русия, квко щяха да говорят всички - " Диктатора бие хората" , "Гласът на народа е заглушен в Москва" ... Обаче щом идват от люлката на Европейската демокрация - всичко е наред
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари