Разлика и избор между различните вентилатори за индустриална употреба

1
Вентилаторите са един от основните компоненти в много индустриални предприятия
Вентилаторите са един от основните компоненти в много индустриални предприятия

Вентилаторите са един от основните компоненти в много индустриални предприятия. Те се използват за циркулация и пречистване на въздуха, както и за извеждане на замърсявания и вредни газове.

Промишленият вентилатор, за разлика от тези за бита, са значително по-ефективни, с по-голям капацитет и мощност. В зависимост от приложението си, те могат да бъдат много по-устойчиви на външни влияния и агресивна среда, което ги прави устойчиви на работа за много дълги периоди от време.

Типове индустриални вентилатори

Макар да съществуват няколко вида индустриални вентилатори, то тяхната основна цел е една – вентилация и циркулация на въздуха. Разликите идват от конкретните приложения и среди, в които ще бъдат използвани.

Тръбен вентилатор

Tова е един от най-често използваните видове. Наричани още канални вентилатори, те са много разпространени не само в промишлеността, но и в офиси, понеже са в основата на всяка една вентилационна система. Тръбните вентилатори са едни от най-тихите видове, което ги прави подходящи дори за офис и жилищни сгради.

Аксиални вентилатори

Основната характеристика на този вид промишлени вентилатори е това, че те се охлаждат от въздушния поток, който преминава през тях. Макар да са със значителен дебит и да са подходящи за големи по обем помещения, преминаването на целия въздушен поток през ротора може да доведе до проблеми, ако се използва в среди с наличие на фини прахови частици или други замърсители.

Центробежен вентилатор

Вентилаторите от този вид се делят на два основни типа – с турбина, монтирана на оста и такива с изнесен двигател, познати още като вентилатор тип охлюв. Докато тези с осеви двигател не се различават особено от другите видове, радиалните вентилаатори тип охлюв са много широко разпространени в тежката промишленост. Благодарение на това, че двигателят не се намира на пътя на въздушния поток, а има собствено, вградено охлаждане, тези центробежните вентилатори с изнесен двигател са много подходящи във високотемпературни среди, при наличие на дим, прах или други замърсители.

Поддръжка и безопасност при индустриалните вентилатори

За да постигнете максимална ефективност при употребата на промишлен вентилатор от Викиват е добре да обръщате внимание на устройствата и да ги сервизирате редовно.

  • Почистване – особено когато ползвате аксиален вентилатор, навременното почистване на системата е от ключово значение. Дори да не работите сред замърсявания, натрупването на прах по лопатките на перката може не само да доведе до намален дебит, но и да повиши работната температура, което е потенциална опасност от повреда.

  • Поддръжка на лагерите – почистване и смазване на всички движещи се части във вашия промишлен вентилатор може значително да облекчи работата на устройството и да ви гарантира дълъг и безпроблемен експлоатационен живот.

  • Сервизиране на електродвигателя – задвижването на вентилатора се извършва именно от него и дори всичко останало да работи коректно, проблем в електромотора ще компрометира цялата вентилационна система. Затова на определен времеви интервал е добре да правите проверка на всички движещи се части на мотора, да ги смазвате и почиствате, както и да инспектирате състоянието на кабелите, за да избегнете късо съединение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари