Разкритията за тунел под Върховния съд в Черна гора съперничат на холивудски екшън

1
Тунелът води до апартамент, в който се съхраняват криминални доказателства
Тунелът води до апартамент, в който се съхраняват криминални доказателства Снимка: Правителство на Черна гора

Тунелът води до апартамент, в който се съхраняват криминални доказателства

Разкритията в Черна гора тази седмица около подземния тунел под сградата на Върховния съд извеждат наяве заплетена криминална история, която прилича на холивудски екшън, предава БТА.

В сряда председателят на Върховния съд на Черна гора Борис Савич потвърди, че е открит таен подземен тунел под сградата на съда, водещ до апартамент, в който се съхраняват криминални доказателства, оръжия и голямо количество наркотици. Тунелът - според последната информация - е дълъг 30 метра, а въздушно течение е станало повод за разкриването му. Тунелът свързва депото на Върховния съд с нает апартамент от другата страна на улица “Ниегошева” в самия център на Подгорица.

Вчера в Никшич премиерът Дритан Абазович заяви, че случаят „Тунел” е най-проблемният, а разрешаването му ще даде отговор на много въпроси, свързани с организираната престъпност в Черна гора през последните 20 години.

Според Абазович началото на работата по тунела съвпада с периода след изпращането на официално искане до ФБР за съдействие в разследването на убийството на Душко Йованович – главния редактор на всекидневника “Ден” през 2004 г. „Не е изключено прокопаването на тунела да е свързано със съобщението за пристигането на агенти на ФБР в Черна гора и това подозрение не трябва да се отхвърля просто така“, смята премиерът. Пушката, с която Йованович бе убит, се съхранява именно в депото на Върховния съд. Изпълняващият длъжността директор на полицейската администрация Никола Терзич не изключи възможността замърсяването на доказателствата за убийството на Йованович да е мотивът за това проникване. Анализаторите допускат обаче, че това може “да замаскира” още по-дълбоки престъпни намерения.

“Настоявам за пълна отговорност и пълно разкриване“, заяви президентът Яков Милатович дни след “атаката срещу правосъдието на Черна гора”. „Надявам се, че това няма да е един от онези случаи, когато обществеността никога не получава пълната картина за станалото“, добави Милатович.

Общественото внимание бързо бе насочено към “обичайните заподозрени” - которските картели “Кавачки” и “Шкалярски”, но това засега са предположения. Смята се, че целта на дръзкото деяние е кражба на доказателства, опит за бягство или дори ликвидирането на един от затворниците. Според спекулации в медиите извършителите, които са влезли и излезли маскирани от апартамента, не са от Черна гора, но не са и от Албания. Фактът, че апартаментът е нает от неизвестни лица преди месеци, говори сам по себе си, че акцията е професионална и подготвяна дълго време.

Полицията потвърди официално, че черногорските следователи издирват шестима души, заподозрени в прокопаването на тунела. Както и че в сряда вечерта близо до Подгорица е открит микробус, който предполагаемо е бил използван за обира на депото на Върховния съд. Налични са и видеозаписи от сградите на улицата, на която се намира той.

През седмицата извънредно бе свикан Съветът за национална сигурност, а на заседанието на Бюрото за оперативна координация на сектора за разузнаване и сигурност случаят бе окачествен като „най-значимата и опасна атака срещу държавните институции и съдебната система на Черна гора

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари