Разкриха къде е най-мръсен въздухът през зимата

0
Медиците препоръчват да се носят маски и шалове
Медиците препоръчват да се носят маски и шалове Снимка: БГНЕС

Най-мръсен е въздухът през зимата във Видин.

Това показват данните на екоинспекцията в Монтана, съобщи директорът Деница Славкова. Само за януари тази година превишенията над нормите на фини прахови частици са 28 от 31 дни. При допустими 30 милиграма на кубически метър са измерени стойности от 146 мг/куб.м , 223 и рекордните 287 милиграма на куб. м. на 22 – и януари във Видин. От началото на годината превишенията са от 3 до 5 пъти над нормата.

Причините са най-вече заради отоплението с твърдо гориво - на дърва и въглища, въздушното течение и релефа, трафика на тежкотоварни автомобили. От 250 000 закупени коли за годината само 20 000 са нови . Всеки пети кара стар автомобил, 82 процента са негодни, които има повече вредни емисии. Замърсяването на въздуха се явява бич за здравето на хората от най- бедния район на Европейския съюз - Северозапада.

Алтернативните начини на отопление като синьото гориво и електроенергия са непосилен лукс за местните хора. От 1993 година досега 8 пъти се е увеличило отоплението на дърва. Страдат сърдечно болните и децата. Медиците препоръчват да се носят маски и шалове, и те да се сменят по-често заради повишената концентрация. Определено замърсеният въздух предизвиква белодробни заболявания.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари