Разходката на Гешев до САЩ е струвала 35 000 лева

0
Бившият главен прокурор е летял в бизнес класа от Истанбул до Ню Йорк
Бившият главен прокурор е летял в бизнес класа от Истанбул до Ню Йорк Снимка: Фейсбук / архив

Бившият главен прокурор е летял в бизнес класа от Истанбул до Ню Йорк

Работното посещение на вече бившия главен прокурор Иван Гешев до САЩ в периода 6-13 май е струвало на бюджета 35 000 лв. Неясно е каква е добавена стойност за прокуратурата от тази разходка на Гешев до САЩ, където той беше и през февруари на прословутата молитвена закуска.

Това става ясно от информацията, предоставена с решение на зам. главния прокурор Мария Павлова, предаде вестник "Сега". Тя преразгледа мълчаливия отказ на заместничката на Гешев Красимира Филипова да предостави информацията, поискана от вестника на 9 май. Същата информация е предоставена и на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, съобщиха днес от пресцентъра на ДБ. В разходите освен пътни и дневни, има и квартирни (18 814 лв.), както и за медицински застраховки.

Както вече е известно заедно с Гешев до САЩ пътуваха Марчела Пантелеева, която по онова време беше служител в отдел "Публични комуникации" в администрацията на главния прокурор, и Владимир Николов - окръжен прокурор на Плевен и шеф на Асоциацията на прокурорите в България.

Гешев замина за САЩ директно от Турция, където пък отиде на посещение веднага след взрива край бронираната му кола на 1 май. Планът беше от САЩ да лети към Португалия, но заради турбулентните процеси в прокуратурата той прекъсна командировката си и вместо да продължи към Порто, се прибра в София.

По информация на "Сега" Гешев е летял от Истанбул до Ню Йорк с бизнес класа, а придружаващите го - с икономична. За билетите на Гешев Истанбул - Ню Йорк, Вашингтон - Лисабон, Порто - Мюнхен, Мюнхен - София, са похарчени 13 138 лв. Билетите на Пантелеева са стрували 3732 лв., а прокурор Николов е летял за 2757 лв., тъй като за него не беше предвидено да ходи с Гешев до Португалия.

Посещението на Иван Гешев в САЩ е осъществено по покана на изпълнителния директор на Американското ционистко движение Хърбърт Блок, получена на 6 април т. г., се казва още в отговорите на прокуратурата. В рамките на престоя си в Ню Йорк Гешев е разговарял с представители на Американското ционистко движение, Американски европейски комитет, Световен еврейски конгрес, “B’nai B'rith International”, Лига против поругаването и Конференция на президентите на американски еврейски организации. Във Вашингтон той се е срещал с конгресмените Ник Лалота и Андрю Гарбарино по въпроси, свързани със стратегическото място на България в НАТО и ЕС и правни аспекти на противодействието на киберпрестъпленията. Проведени са и още няколко срещи с конгресмени във Вашингтон по теми, свързани с правоприлагането, борбата с корупцията и противодействието на зловредното руско влияние, се казва в отговора до Ивайло Мирчев.

Едва наскоро се разбра, че НСО е похарчила близо 15 000 лв., за да пази Гешев в САЩ по време на отпуска му за молитвената закуска. Предстои да излязат данни и за разходите на НСО за майската визита на Гешев в САЩ, тъй като зам. главният прокурор Мария Павлова е препратила въпросите на "Сега" и до НСО.

Вестникът чака информация от прокуратурата и за прочулата се Регентска вила в Боровец, която е възложена за стопанисване на главния прокурор - какви ремонти и подобрения са правени, дали Гешев я е обитавал и при какви условия, колко магистрати и съдебни служители са я ползвали, колко семинари и обучения са били проведени в нея и т.н.

Драмите по върховете на прокуратурата добиват и комични измерения. Бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков попита от парламентарната трибуна за "голямото куче", което живее в "голяма къща" в двора на Регентската вила в Боровец, която според зам.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    ...
    Добавената стойност, е че и той се опитва да "добави" стойност откъм сащ, както и неговите опоненти. Та и той натам се е отправил. Там са доларите, там е силата. Буквално сащ може и мравояд да сложи за "наш" премиер. Не че денкоф е далеко от това определение.
  • -1
    1
    BlaBlaBla
    Не виждам нищо ненормално в описания акт визиращ действията на Българския Главен Прокурор в братската страна. Злободневните нападки идващи от пропитите с братски отношения ПП-ДБ също са имали подобни разходи по време на Оная стая на Ленчето и нейния Началник от ПП. & Ко?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари