Разходите за осигуровки да се поделят поравно между работодатели и работници

0
Това искат от Асоциацията на работодателите
Това искат от Асоциацията на работодателите Снимка: БГНЕС / Архив

Разходите за осигуровки да бъдат поделени поравно между работодателите и работниците.

Това предлага Асоциацията на работодателите. Според представителите на бизнеса това няма да доведе до намаление на заплатите. В новите трудови договори да бъдат записани общите разходи за труд и нетния доход, гласи предложението за промени в Кодекса на труда, предава Дарик.

В момента разпределението на осигурителната тежест е 60 процента за работодателя и 40 за работника. Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, твърди, че при разпределение 50 на 50 на осигуровките ще се освободи финансов ресурс и дори ще има възможност за увеличение на заплатите: "В рамките на общия разход за труд нищо няма да се промени и в рамките на нетния доход също нищо няма да се промени. Такава реформа направиха успешно в Румъния, а много отдавна е така в Македония. Това внася повече прозрачност. Това, разбира се, няма да повиши доходите на хората. Те ще се повишат от повече и по-добра работа".  

Предприемачите продължават да настояват да се отмени правилото фирмите да изплащат първите три дни за временна нетрудоспособност. 876 милиона лева са загубите на бизнеса от тази мярка. Относно вноса на работници от чужбина от Асоциацията на работодателите смятат, че първоначално трябва да се въведе българска карта за 5 години и едва след това работникът да кандидатства за гражданство.

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев изтъкна административните пречки, с които се сблъсква бизнесът: "Времето на необходимост за започване на бизнес в България е 23 дни, срещу 12 за Румъния. Времето, необходимо за получаване само на електричество, закачването ви към което и да е ЕРП, в Естония е 90 дни, в Румъния - 174, а в България - 262 дни. Процедурите за започване на бизнес като фирма са седем, в Румъния - шест, в Естония - три".  

Според Радосвет Радев трябва да се въведе процедурата на мълчаливо съгласие при процеса на присъединяване на фирмите към ВИК и електроснабдяване, който в момента отнема много време. Работодателите настояват още за отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с 5 процента на данъка върху доходите на едноличните търговци. Искат още обратното начисляване на ДДС да намери по-голямо приложение.  

Идея на бизнеса е и да се създаде и национален фонд за реклама на България, който да рекламира туризма на страната ни, както и да популяризира родните ни продукти.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари