Разград отбеляза 3-ти март със зрелищна възстановка

0
Битка, посрещането на освободителите и подписването на Санстефанския мирен договор "оживяха" пред очите на разградчани
Битка, посрещането на освободителите и подписването на Санстефанския мирен договор "оживяха" пред очите на разградчани Видео: КИС 13

С атрактивна възстановка на три събития Разград отбеляза 141 години от Освобождението на България.

Бяха пресъздадени битката край село Езерче от юли 1877, посрещането на освободителите в Разград и подписването на Санстефанския мирен договор. Зрелищната възстановка на събитията повдигна патриотичното настроение на разградчани, като припомни как при битката край Езерче руските войски запазват контрола на пътя Разград - Русе, който е стратегически пункт преди решителната атака на връх Шипка, предава Кис 13.

Припомнени бяха нагледно най-емоционалните моменти от посрещането на руските войски, а прочувствената реч на княз генерал Дондуков-Корсаков трогна присъстващите.

След възстановката, кметът на Община Разград д-р Валентин Василев поздрави присъстващите с националния празник и припомни високата цена, на която е била извоювана свободата.

На края на церемонията, от името на общинската и областната администрация, институции, политически партии, организации и признателни граждани бяха поднесени венци и цветя пред Мавзолея-костница на загиналите за освобождението на Разград руски воини.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари