Раздават 51 милиона надбавки за Великден

0
Великденската надбавка за пенсионерите ще бъде по 40 лв.
Великденската надбавка за пенсионерите ще бъде по 40 лв.

Ще отпуснем великденски надбавки за пенсионерите с пенсии под 314 лв., това ще коства около 51 млн. лв.

Това стана ясно на пресконференция в Министерския съвет от думите на служебния министър-председател Огнян Герджиков, който обобщи резултатите от работата на служебното правителство за месеца от назначаването му, предаде Агенция „Фокус“.

„2001 г., когато прекрачих в голямата политика, един ваш колега ме зашлеви със следната фраза – „Добрата новина не е новина“. Няма да го забравя. Оттогава минаха 16 години и ми се струва, че вече не е съвсем така. Измина един месец от встъпването на служебния кабинет и реших, че е редно да направим един много кратък преглед на добрите неща, които сме направили. Едно от добрите неща е, че първите два месеца финансовите резултати са много добри. По-добри от 2016 г.“, обясни Герджиков. По думите му това е дало основание след разчети на финансовото министерство да се установи, че могат да се дадат великденски добавки за пенсионерите с пенсии под 314 лв. Той уточни, че това ще коства около 51 млн. лв.

"Имам амбицията служебният кабинет да направи стъпка за влизане в преддверието на еврозоната", каза още Герджиков.

„България отговаря на 3 от 4-те критерия за това. Остава един последен, за който може би трябва да се положат усилия и да се направят съответните съгласувания със страните членки на ЕС. Не знам дали това ще може да се осъществи в рамките на служебния кабинет“, заяви Герджиков. По думите му към днешна дата не може да гарантира дали ще успеят да го доведат докрай.

За да бъдат касирани избори, трябва да се установи, че българските граждани не са могли да упражнят правото си на глас и, че изборите не са били честни и демократични, каза още Герджиков.

„Нашият кабинет беше поставен пред свършен факт. Беше прието машинното гласуване, но сe оказа, че за краткото време, с което разполагаме, не можахме да осъществим обществена поръчка, която да бъде с положителен резултат. Лично аз не виждам пречка гласуването да стане с хартиени бюлетини и на 26 март. Няма да се изненадам, ако бъдат атакувани резултатите от изборите. Има Конституционен съд, който ще реши дали има или няма нарушение на изборните правила“, коментира Герджиков.

Той каза още, че великденската надбавка за пенсионерите ще бъде по 40 лв. Герджиков коментира и смяната на областните управители, като посочи, че не са сменили всички, а са оставили все пак 7-8, които са работили добре през годините.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари