Разбиха престъпна група за търговия с кръв в Русе

6
Дилърите на кръв изкарвали между 300 и 600 лева от близки на пациентите
Дилърите на кръв изкарвали между 300 и 600 лева от близки на пациентите

Дилърите на кръв изкарвали между 300 и 600 лева от близки на пациентите

Операцията е проведена на територията на Русе под ръководството на прокуратурата, съобщиха от МВР.

Действията на служителите от ГДБОП стартирали след придобита информация за група, която координирала набирането на донори на кръв срещу заплащане. В рамките на разследването било изяснено, че участниците в престъпната схема ежедневно пребивавали на територията на болницата в Русе, за да предлагат на роднини на пациенти осигуряването на необходимото количество кръв. При получено съгласие осигурявали подбран от тях донор със съответната кръвна група - обикновено със затруднено финансово състояние и с нисък социален статус, който получавал за това и малка сума. След осъщественото „донорство" от Центъра за трансфузионна хематология се извършвала заверка на издадената от болницата служебна бележка за даденото количество кръв за определен реципиент, която донорът връщал на съответния дилър, а той от своя страна я предавал на близките на болния срещу сумата от 300 до 600 лева за всяка банка в зависимост от кръвната група и резус фактор. Антимафиотите установили, че за осъществяването на престъпната схема организираната група „работела" с предварително изготвени от тях списъци с имена, съответна кръвна група, ЕГН, телефонен номер, дата на последно кръводаряване и такава за следващо възможно – след 3 месеца.

След събраната информация и доклад в Окръжната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 331 вр. чл. 159 а, ал. 2, т.6 от НК. През вчерашния ден са предприети процесуално-следствени действия по отношение на трима участници в престъпната схема – обиск в условията на неотложност и претърсвания на три адреса. Иззети са четири тефтера и две тетрадки с изписани данни и кръвни групи на платените им жертви, множество визитки с техните телефони, картонче с пореден номер от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за конкретни пациенти, 4 мобилни телефона разпитани са свидетели.

След 24-часовото задържане, на тримата участници в организираната престъпна група е повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 6 във вр.с чл. 159г, вр. с чл 159 в и а, наложена им е мярка за неотклонение „парична гаранция".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    19
    Александър
    80-та служих танкист! След кръводаряване командира на батальон ми разреши два дни отпуск! Върнах се и си получавам заплатата, а там ме чака заповед от нщ- 10 дни арест- 14лв.!?
  • 1
    18
    Към ГАЦО
    Значи има замесени хора ли май? Че за какво са го навестявали през герберасткото управление? :)))
  • 7
    17
    До MTV и другите коментари
    Искам да напомня че до 1991/92 година болниците и центровете нямаха проблем с наличие,запаси и резерви на кръвна плазма.И се установи че във времето на социализма излишъци са се продавали в западните държави официално.След 1991/92 година мургавият етнос хукна към бившата ФРГ със бивша столица Бон.В началото се прехранваха със даряване на кръв като една банка Германската държава заплащале на цена 3000 d.m. За сравнение заплатата на един митнически инспектор на месец беше 85 германски марки,а на служител в полиция или пожарна,военен между 105 и 135 u s d $ на месец при курс на германска марка към долар 1.37/1.42/1.47 за 1 щатски долар.Направете си извода.Организираха се кръводарителски екскурзии до Германия и кръвната плазма там прерасна в преизобилие.Цената плавно падна на 1500 d.m. 1000 d.m. 500 d.m. Докато накрая стана 200 марки ,а някой центрове вече зспочнали да отказват да приемат защото нямало къде да я сложат.Всички граждани на бившият соц.лагер продаваха кръв поголовно в западните държави Германия,Холандия и т.н. Въпросът е с какво ще стимулират ТУК и хората да кръводаряват? Преди имаше Купони за храна,предметни подаръци и мисля към 25 лв. което си бяха покупателна сума днес на стойност около 280/350 лв. потребителска кошница.Най-големият донор на кръв бяха войници,служители,курсанти от БНА към МНО след тях работници и цели колективи от предприятия и заводи на местната икономика.По слабо се представяха общинските съветници и администрацията.Не пускаха кръвчица никак.Ослушваха се.Така че да добиете представа кое как е било в една уредена преди държава и със ред и самосъзнание сред хората.Сега си е чисто изнудване.Кръводарителните центрове трябва да организират кампании със спомосъществователството на болница,община,местни фирми и спонсори,ресторанрьори и хипермаркети без изключение с участие на държавата.Давам пример: При кръводаряване,дарителят на място да получава кутия със шоколад,чанта със месо под форма на консерви,400 лв. на ръка и ваучер от 600 лв. за веригите хранителни магазини плюс 3 ,а защо не и 5 дена платен годишен отпуск и карта за почивка със 50% намаление за балнеосанаториум,на черноморието или балкана по линия на НОИ. Мисля че офертата е добра и търпи разглеждане,а не да раздаваме стотици милиони за слава Украiна и ред подобни гъзонапасващи действия на парламентаристи,организации и общини.Справедливо е мисля. Какво пречи към пакета да има и еднократна семейна карта за посещение на културно мероприятие,кино,театър,опера,екскурзия с опознавателна цел на родният край или отечеството ако изобщо болшинството чувстват майка България за отечество,мило,родно и любезно,"как хубаво си ти".Друго няма освен да се търси европейска програма на която сайбии да станат мутри,мошенници от депутатите и по министерства разни и под лапаческият контрол на ГЕРБ,ДБ,ДСБ,СДС,ДПС,НДСВ,ВМРО,ПП,БСП,БКП и някой "Русенски Паркинг" за съветник по финасовата част.
  • 9
    16
    Чакай, чакай до 11
    Над 30 човека свидели бяхме когато се случи това. Стана грандиозен скандал. Минаха няколко години от тогава. Хората подскочиха и назоваха името на "патрона" им към който ги тласкат от кръвния център. И на мен се опитаха да ми правят номера "нисък хемоглубин". Усмихнах се приветливо - "нали си наясно, че след час ще имам хемоглубин показания от лаборатория". След 3 минути вече дарявах кръв. Чак се чудя колко десетилетия трябва да минат за да опандизят такива мародери като тия от кръвния център. Циганите са просто материал.
  • 7
    15
    ГАЦО
    Престъпната група Мечо циганина живее в жилище на Общината и при избори Общински а-ли го навестяваха през гербераското управление
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари