Растение, което бъркаме с плевел, лекува рак

11
Изкореняваме го от градините си, а можем да го похапваме на салата, на супа...
Изкореняваме го от градините си, а можем да го похапваме на салата, на супа... Снимка: Елена Димитрова

Безброй са рецептите за рак. През зелев сок до чесън и какво ли още не. Към дългия списък от растения в борбата с рака попада и едно, което е доста непознато за повечето хора. Тученицата е растение, което се бърка с плевел и затова доста често е подценявано.

Но поради голямото си съдържание омега-3 мастни киселини, тученицата е едно истинско богатство във всяка градина. Растението дори се смята за универсален лек за най-различни болежки.

В Северна България и на други места растението е известно като тлъстига – наименование може би свързано с формата и дебелината на неговите месести листа. Във видинското Ново село растението се нарича грашица, а в стралджанската област – брюченка, споделя littlebg.com.

Тученицата може да се консумира сурова, като допълнение към различни салати, предястия, супи, баница или се консумира след термична обработка.

Освен че е изключително полезна, за разлика от повечето билки, които са доста неприятни за консумация, тученицата е приятна на вкус.

С какво е толкова полезна сочната тученица?

В свежите листа на растението се съдържат омега-3 мастни киселини и то в завидна доза. Само 100 грама тученица дневно е в състояние да засити организма с нужните му ценни вещества, в това число и алфа-линоленова киселина.

В тученицата се открива витамин А. Ако консумираме 100 гр от растението в рамките на един ден, можем да си набавим 44% от препоръчителните количества.

В състава на тученицата се намират още витамин С, В и минерали като калций, желязо, манган, магнезий, калий. Лековитото растение е бедно на калории. Поради тази причина то е подходящо за пълноценен начин на живот и намаляване на телесната маса.

Тученицата по безвреден път премахва излишните мазнини, дарявайки с крепко здраве и красота. Полезната тученица е страхотен източник на фибри, минерали, витамини и два пигмента, които са силни антиоксиданти.

Тученица се препоръчва за регулиране на кръвната захар, подобряване на зрението, предпазване от инфаркт и превенция срещу опасната болест рак.

Растението има лечебен ефект при диабет и раково болни хора. То е богато на ненаситени мастни киселини и каротин.

Редовният прием на билката ще предпази съдовете от склероза, което й качество мигновено я превръща в силно лекарство, предпазващо от развитие на инфаркт с времето. Изчистете се от отровите само и единствено с хапване на тученица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари