Ръст на цените на лекарствата у нас

0
Според Николай Костов от Асоциацията на собственици на аптеки хората правят компромис със здравето си
Според Николай Костов от Асоциацията на собственици на аптеки хората правят компромис със здравето си

Според Николай Костов от Асоциацията на собственици на аптеки хората правят компромис със здравето си

Цените на лекарствата у нас са се повишили с около 10%. Това отчитат фармацевти. Според Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки, медикаменти и медицински стоки масово са поскъпнали, съобщава NOVA.

"Нашите доставчици увеличават цените, някои за втори път. Радостното е, че относителното увеличаване е по-малка степен - усреднено е под 10%. При някои лекарства и нелекарствени продукти обаче е над 15%. Постоянно получаваме нови цени от доставчици и ние преоценяваме стоките", обясни той.

По думите му ръстът е основно при лекарствата без лекарско предписание.

"Има ясно изразен преход от закупуване на по-скъпи към по-евтини продукти", разкри Костов.

Според него намаленото ДДС на лекарства директно би се отразило на пределната и максималната цена, над която аптеките имат право да продават. А относно недостига няма промяна - все още има липса на медикаменти.

"В момента са 68, бяха над 300 вида лекарства, за които има недостиг. Има изразена липса на антибиотици", посочи той.

Въпреки, че е хабилитиран учен в сферата на ветеринарната медицина доцент Дилов не получил висока пенсия. Взема около 590 лева. Близо 1/5 част от нея дава за лекарства.

"Лекарствата са ми необходими първо за кръвното. Второ – за сърцето. Трето – за простатата. Четвърто – получавам и крампи отвреме навреме. Получавам и така наречения ГЕРБ – гастроинтерстинална рефлуксна болест. Миналата година същият проблем имах. С едно лекарство от 5 лева и 20 стотинки се оправих. Сега ми изписаха едно за 120 лева", споделя той.

Всяко от лекарствата, които взема, е поскъпнало с 5 до 10 лева в зависимост от цената му преди Нова година, но заради състоянието си, той няма как да пести от тях.

Затова е скромен в пазаруването си и същевременно се опитва да навакса от храна, отглеждайки малка зеленчукова градина в двора си въпреки възрастта и заболяванията си. А на него и на хората от селата въобще купуването на лекарства излиза по-скъпо, защото трябва да ги купи от града.

Задавал си е не веднъж въпроса дали да вярва на информацията, че се очаква поскъпването да стигне до 30%, както и доколко биха могли държавата и Агенцията по лекарствата да се намесят в това. Все още обаче не е намерил отговора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари