Ръст на случаите на коклюш у нас

1
Заболяването може да продължи седмици наред
Заболяването може да продължи седмици наред Видео: NOVA

Заболяването може да продължи седмици наред

Увеличават се случаите на коклюш у нас. Регистрираните заболели за последната седмица са 48. Миналата седмица бе отчетен бум на заразени в четири столични училища. Как се разпространява заболяването и как да се предпазим коментира епидемиологът д-р Христиана Бацелова, цитирана от NOVA.

Първите симптоми са като тези на лека настинка - кашлица, хрема, отпадналост. След това кашлицата става по-притеснителна и в рамките на две седмици се засилва, каза лекарят. Когато човек е ваксиниран, болестта може да протича с нехарактерна симптоматика. Епидемиологът предупреди, че заболяването може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения.

Бацелова обясни още, че коклюш е опасен за неваксинираните и за кърмачетата, които не са получили първите си дози. И категорично заяви, че не трябва да се предприема самолечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Бих казал
    Бих казал че коклюш присъства в България от средата или края на месец ноември 2023 година.Надойдоха кашляшти от Великобритания.Дали не и от октомври месец.В България мозъчните им клетки загряват на полугодие или петилетка в най добрият случай иначе на декада.Ще си покашлят,покашлят месец,два и ще им мине,но било би по добре да е без това ама с нашите контролни органи от 08:30 да 17:30 ако телефоните не дават заето.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари