Ръст на българските студенти зад граница

1
Най-голям е интересът на зрелостниците към Нидерландия
Най-голям е интересът на зрелостниците към Нидерландия

Сред най-желаните специалности са бизнес, компютри, психология, инженерни специалности, дизайн

С 13% повече спрямо миналата година са българските зрелостници, които следват зад граница от тази есен, съобщиха пред "Хоризонт" по БНР образователни експерти. Най-предпочитаната от тях дестинация остава Нидерландия, където обаче има недостиг на места за настаняване. Интересът към Великобритания след Брекзит е намалял с над 40%.

Между 8 и 10% от завършващите 12 клас у нас всяка година се ориентират към следване зад граница. Най-голям е интересът към Нидерландия, която се установява трайно на първо място след излизането на Великобритания от Европейския съюз, обясни Николай Христанов - мениджър "Висше образование" в агенция за образование в чужбина:

"Германия и Австрия привличат също кандидати. Има интерес към Белгия и Италия. Забелязваме кандидати, които се ориентират поне към две дестинации. Настаняването във Великобритания е между 400 и 800 паунда на месец, Германия и скандинавските държави - между 800 и 1200 евро е месечната сума за издръжка. Сред най-желаните специалности са бизнес, компютри, психология, инженерни специалности, дизайн".

Денислава Шишкова е студент четвърта година в Нидерландия - Международен бизнес и администрация и втора специализация - Мюзик маркетинг и ивент мениджмънт:

"Избрах да уча в Нидерландия, за да изляза от зоната си на комфорт, да разширя мирогледа си, да се реализирам в професионален и в лечен план. В Нидерландия имам много възможности за развитие, създаване на връзки. Това е подходящо място за живеене на един млад човек. Първоначално исках да уча в България, след това исках Англия, накрая стигнах до Нидерландия. Обучението в Нидерландия е приложно, фокусът е върху натрупване на опит, интензивно и ефективно. Заобиколена съм от мотивирани, креативни, вдъхновяващи хора, които изкарват най-доброто от мен".

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    краниста
    всеки студент навън е тотал щета за държавата. по голяма щета от сто милиона невнесени данъци. от хиляда най-много един да се заблуди да се пробва да прави нешо тук. нещата са много зле.
  • 0
    2
    Защо бе бе
    Някъде пише ли, че г-ца Щишова Е от Русе, че да записва в РУ?! Репортажът е ма БНР, а не на русенска медия.
  • 5
    1
    Защо бе Денислава Шишкова
    не се записа в Русенския университет ? Тук щеше да получиш първокласно образование.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари