Ранени от взривовете в Румъния ще бъдат транспортирани с хеликоптер до летището в Русе

2
Пострадалите ще бъдат приемани за лечение в УМБАЛ "Медика Русе"
Пострадалите ще бъдат приемани за лечение в УМБАЛ "Медика Русе" Снимка: Dunavmost

Пострадалите ще бъдат приемани за лечение в УМБАЛ "Медика Русе"

Изразяваме подкрепа и съпричастност на пострадалите. По данни на консулството ни няма пострадали българи. Системата за оповестяване на бедствия е включена - България е организирала логистика по настаняване на част от пострадалите. Направена е реорганизация на легловата база, осигурени са висококвалифицирани специалисти и необходимата апаратура. Сформирани са екипите на центровете за спешна медицинска помощ. Първоначално заявката е била за 8 души. Увеличени са на 17", заяви здравният министър проф. Христо Хинков.

7 от тях могат да бъдат хоспитализирани във Военномедицинската академия във Варна, 6 в "Пирогов", по двама в частни болници в Пловдив и Русе, предава БНТ.

"Те са в тежко състояние с над 50% изгаряне. Ще бъдат транспортирани, след като бъдат стабилизирани. С хеликоптери от румънска страна ще бъдат транспортирани", допълни здравният министър.

"Ужасна картина. Засегнати са много тежко много хора. Създаде се виртуален щаб още през нощта. Над 22 пожарникари са получили тежки изгаряния. Бяха преценени възможностите на системата. Осигурихме 17 реанимационни легла в клиниките по изгаряния. Германия е подсигурила 3 легла. Ние сме направили максималното. Очаква се взаимодействие между органите на МВР - да организират полицейски ескорт, за да се придвижат ранените. Има организация на летищните оператори за посрещане на хеликоптерите. Според колегите от "Пирогов" трябва да се лети на ниска височина. Очакваме сигнал от тях кога ще тръгнат и в какъв обем хора", допълни д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването.

Летището в Русе е в ремонт, но въпреки всичко е създадена организация за кацане на хеликоптер.

"Една от най-тежките травми е тази при изгаряне. Много е висока смъртността при над 50% изгаряне. Но всичко зависи от човека. Положението е много тежко", каза още здравният министър проф. Христо Хинков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    до даскала
    ти безплатно ли работиш?!?
  • -1
    8
    daskal
    Отговорът и много прост. За пари.
  • -2
    7
    Мдааа,
    А в някои траурни агенции вече доволно потриват ръце!
  • 1
    6
    44
    Бих се лекувал само в краен случаи в Медика защото им нямам никакво доверие
  • 6
    5
    От Русе
    Стига сте плюли по лекарите. Въпреки всичката простотия с пътеки и здравна каса ви помагат. А ако ви се наложи нещо по сложно ревете пред кабинетите.Лекарите и те са хора и вярвайте ми много по зле преживяват от пациентите нещата
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари