Ръководството на Общински съвет - Русе посети две изложби в Гюргево

1

Председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев и заместник-председателите Деница Иванова и Наталия Кръстева, заедно с изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, посетиха Гюргево днес.

А поводът – изложбата „Русенският край през Освободителната война в снимките на щабс капитан М. П. Равенский“, посветена на Националния празник на България – 3 март. Наред с военната тематика, снимките показват едни от най-ранните фотоизображения на град Русе и на Русенския край.

Съпътстващата трансгранична изложба също остави много приятни чувства в ръководството на местния парламент. Тя носи името „Мартеницата – традиция при българи и  румънци“ и показва общото и различното в изработката. Една от основните разлики между двете съседни държави е, че в Румъния мъжете не носят мартеници, въпреки че разбиранията относно украшенията в бяло и червено са именно, че те носят късмет и са определяни като бижу.

И двете изложби са дело на съвместните усилия на домакините от Окръжен музей „Теохари Антонеску, Регионален исторически музей – Русе, Държавен архив – Русе, и, разбира се Асоциация „Еврорегион Данубиус“, един от основните приоритети на които са популяризиране на културата, традициите, обичаите на българи и румънци и тяхното взаимно опознаване. Припомняме, че тази година Асоциацията ще отбележи своя 20-и рожден ден.

Посещението в Гюргево приключи с отдаване на почит пред паметната плоча, която на български език възхвалява делото на Христо Ботев и неговите четници. Тя е поставена на сградата на пристанището в румънския град и историята разказва как той се превръща в своеобразна революционна столица на българите, когато на 16 май 1876 г., Христо Ботев се качва от същото място на пътуващия към Виена параход „Радецки“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    ГРЕБ
    Бурсуци, като кандидат ДУПЕтата от Русе градъ Илянката Кристов. На Топлото началника. Оня дебеличкият.
  • 4
    4
    ivan ivanov
    Да бяхте се разходили да видите бомбоубежищата в града ! Кретени за мартенички тръгнали мааааама.....ви проста !
  • 6
    3
    байганю
    не знам дали сте виждали в други страни дипломати и политици колко са усмихнати и харизматични, а тук - както нашите приятели турците казват гьонсурат.. абе страхотна извадка.
  • 6
    2
    Симо
    Хората се слисали;тия се набелисали ! А бе вие от Дунав мост луди ли сте да публикувате тия простотии !
  • 10
    1
    Иван - русенец
    трите вещици и тулупа - страхотна снимка, показваща всичко
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари