Районен съд - Русе: 2000 глоба при отказ на шофьор да бъде тестван за наркотици

1
Съдът определи на 34-годишния А. А.и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца
Съдът определи на 34-годишния А. А.и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца Снимка: Dunavmost, архив

Определените от законодателя наказания глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца за отказ на водач да бъде тестван за наркотици, влязоха в законна сила по отношение на 34-годишния А. А.

Това се случи, след като решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателното постановление за налагане на тези санкции, бе оставено в сила от по-горната инстанция и вече е окончателно.

На 28.04.2021г. около 18,30 ч. полицейски служители извършвали обход с патрулен автомобил по бул. „Тутракан“, когато забелязали, че движещият се пред тях „Фолксваген Голф“ преминавал вляво и вдясно по пътното платно, без да подава съответната сигнализация. Спрели го за проверка, тествали водача за алкохол, а „дрегерът“ отчел 0 промила. Тогава поискали да му извършат и тест за употреба на наркотични вещества, но А. А. отказал с мотива, че пробата му можела да е положителна, поради употребени наркотици „в близките дни“. Полицаите му издали талон за медицинско изследване, но водачът не отишъл в болница, за да даде кръв и урина. Бил му съставен акт за отказа да му бъде извършена проверка с тест и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози, а впоследствие и наказателно постановление.

С решението си Районен съд – Русе е потвърдил наказателното постановление, отхвърляйки твърденията за лично, негативно или пристрастно отношение на някой от полицейските служители. Според съда, нарушението е било доказано по безспорен начин, а показанията на разпитаните в качеството на свидетели полицаи са били непротиворечиви, взаимнодопълващи се и кореспондиращи с останалите доказателства по делото.

А. А. е обжалвал това решение пред касационната инстанция, която е счела, че не са подкрепени с доказателства твърденията му, че никой не е искал от него да дава проба за употребата на наркотични вещества и той не е отказвал извършването на проба с тест. Отказът е бил надлежно удостоверен в издадения талон за изследване, включително чрез полагане на подпис от самото лице. Според касационните магистрати, Районен съд – Русе е събрал всички относими и допустими доказателства, без при тази процесуална дейност да е допуснал нарушения.

Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на глоба в размер на 2000 лв. и лишаване от правоуправление за 2 години на А. А., вече е в законна сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари