Радвайте се когато детето е палаво

1
Според психолозите когато детето е непослушно, значи е умно и креативно
Според психолозите когато детето е непослушно, значи е умно и креативно

Защо това е предимство - 5 аргумента от психолозите

Непослушанието има и плюсове. Ако не вярвате, чуйте аргументите на специалиста. Дава ги психоложката Мария Баулина, цитирана от noviteroditeli.bg.

Послушанието се цени високо от древни времена насам. И, ако детето е бунтар, не отстъпва от позициите си, противоречи, околните често казват, че е зле възпитано, а мама и татко смятат, че не са справили със задачата.

За да успокои родителите, психоложката прави анализ на ползите от непослушанието.

Здрав егоизъм

Задачите валят от сутрин до вечер, пропускаме хубавите моменти и за малките ни лични празници сякаш не остава време. Вироглавото дете не е готово да се откаже от своите желания и рядко отстъпва. Може да сте сигурни и, че когато порасне, ще успее да запълни деня си с ярки преживявания.

Навикът да се грижи за собствените си интереси е от изключителна полза в бъдеще. Умението да каже твърдо „не“ и да си подреди приоритетите, пести ценно време. Много хора с години учат това, други просто владеят изкуството от самото си раждане.

Креативност

Докато повечето деца послушно оцветяват небето в синьо, а слънцето им е правилен жълт кръг, вироглавото хлапе рисува в червеното небе квадратно, зелено слънце. То е „художник“ и вероятно така вижда света. Възможно е тези рисунки да не отговорят напълно на целите на образованието, но без подобен подход, няма творческо развитие. Като не следва правилата, детето стъпва зад границите и пренебрегва рамката, която на практика облекчава живота на повечето хора. Но и ги ограбва. Серенадите по пълнолуние след 22 часа, когато има забрана за силна музика, танцуването боси под дъжда – всичко, което наричаме романтика, тръгва от непослушанието.

И, ако се замислим за психологията на творческите процеси и нестандартното мислене, ще открием, че вироглавите в детството, са изградили силен характер. Тези, които не са се вслушвали особено много в съветите на възрастните, имат много повече варианти за действие.

Умение да манипулира хората

От една страна да манипулираш околните е лошо, защото всеки заслужава уважение. От друга, дали винаги към вас се отнасят с уважение и не ползвате ли и вие някои методи за манипулация? Ако разсъждавате за реалния, а не за идеалния своят, умението да се възползвате от чуждите слабости, дава куп предимства и възможности за по-лека адаптация. Непослушното дете знае отлично кога да повиши тон и кога чаровно и обезоръжаващо да ви се усмихне. Нещо повече. То предвижда какво ще направи възрастният, който дълго гради възпитателни стратегии.

Хлапето знае как точно да се държи с татко, с мама или пък с баба. И никога не бърка подхода. Умението да усеща настроението на околните по-късно в живота може да му помогне да бъде отзивчиво при нужда и да поддържа тези, които се нуждаят от подкрепа. Дори най-непослушните в детството стават отзивчиви възрастни.

Умението да изтъкнеш личните си достойнства

Много често в училище, на ново място или при постъпване на работа, се налага всеки сам да се представи – да разкаже нещо за себе си. И ... много хора не намират точните думи. Не знаят как да изтъкнат своите качества извън стандартните формулировки: „Обичам да чета, занимавам се със спорт, интересувам се от нови технологии.“

Докато непослушното дете, което е свикнало да се противопоставя на възрастните пък и на връстниците си, знае добре как да се открои.

И колкото повече израства съумява да представи дори недостатъците си като достойнства. Благодарение на опита си натрупан в непослушанието, знае какви предимства му дава това или онова поведение.

Освобождаване от негативните емоции

В ежедневието има ситуации, които ви товарят с негативни емоции. И често не намирате изход. Възпитаният човек рядко повишава тон и обикновено не реагира на този, който го е обидил или наранил. Докато непослушното дете реагира спонтанно и се разтоварва от напрежението по един или друг начин. Затова и психиката му е по-устойчива. То пази личната си територия и интереси, отстоява границите на принципа: „Свободата свършва там, където моят юмрук срещне любопитния ти и нахален нос!“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари