Радован Караджич получи доживотен затвор

0
Бившият сръбски президент е  е отговорен за геноцида над 8000 босненци в Сребреница
Бившият сръбски президент е е отговорен за геноцида над 8000 босненци в Сребреница Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Република Сръбска бе осъден на доживотен затвор от Международния трибунал в Хага, съобщи БГНЕС.

73-годишният Радован Караджич е отговорен за най-зловещите военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина между 1992-1995г. Той е отговорен за геноцида над 8000 босненци в Сребреница. Радован Караджич е обвинен и в престъпления срещу човечеството - прокуждане, убийства и изтезания, както и за нарушаване на военното право при обсадата на Сараево.

Караджич бе близък с на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич, който също бе изправен пред Международния трибунал в Хага, но почина в затвора.

По време на сърбската агресия в Босна са убити около 100 000 души, извършени са много престъпления - масови и системни изнасилвания и прокуждания. Главнокомандващият сръбските войски генерал Ратко Младич бе изправен пред трибунала в Хага като пряко отговорен за клането в Сребреница.

Дълго време след края на войната Ратко Младич и Радован Караджич бяха укривани в Сърбия. Караджич дори си промени идентичността - представяше се за д-р Драган Дабич, пусна си брада и дълга коса. Много помагачи и симпатизанти са го предупреждавали при всеки опит за неговото залавяне. Но под силния натиск на ЕС, след 12 години той бе арестуван в Белград, а по-късно бе задържан и Ратко Младич.

На 24 март 2016 година Хагският трибунал за военните престъпления в бивша Югославия осъди Радован Караджич на 40 години затвор за 10 престъпления. Караджич поиска нов съдебен процес, като разкритикува процедурите на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. Прокуратурата обжалва също оправдаването на Караджич по втора точка в геноцид и настоя присъдата да бъде увеличена на доживотна.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари