Радостни песни на лазарки огласиха село Николово

3

Момичетата бяха пременени в празнични носии и закичени с цветя

Шетат лазарки из село Николово. По стара традиция и тази година сутринта на Лазаровден пред читалището се събраха прекрасни момичета-лазарки. Те бяха пременени в празнични носии и закичени с цветя. Лазарките си взеха от котела с мълчаната вода предварително направените от върбови клонки-венци и се отправиха към река Батмиш, за да изпълнят ритуала „Кумичене.

Пускането на венец от девойка в реката символизира желанието й да се задоми. Ритуалът е също така състезание, както и гадание, тъй като излезлият най-напред по течението венец показва, че тази мома първа ще се задоми. Най-напред изплува венецът на Марая, следван от този на Теди. След това момичетата се разделиха на две групи, като начело на всяка група застана водач-боенец с празничен калпак върху разпилените му коси.

Те се отправиха към кварталите Липник и Гагаля. Лазарките влизаха в къщите на николовчани и изпълняваха специални обредни песни и танци. Пеят се песни за здраве и берекет. Домакините ги посрещаха с радост и ги даряваха с яйца, сладки, плодове и пари.

Цял ден селото се огласяше от радостните песни и танци на лазарките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари