Радослава Ненова: Не желая шерпите да рискуват към върха

1
От лагер 3 нагоре няма да намерим Боян жив
От лагер 3 нагоре няма да намерим Боян жив

Спасители търсят ниши около най-високия лагер под връх Шиша Пангма в Хималаите в търсене на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 10 дни.

Вчера те изкачиха маршрута до там, но не откриха следи. Няма я и палатката на българина, която преди няколко дни беше забелязана в същия лагер, предаде БНР. 

Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Днес те няма да летят, заради безопасността на спасителите, които ще са по склона. На по-ниския лагер - две, има голяма група, която също се очаква днес да продължи издирването. 

Сателитните карти показват, че времето в района на Шиша Пангма е добро, но в Базовия лагер под върха все още няма информация докъде са стигнали спасителите. От екипа на Петров обясниха пред Хоризонт, че липсата на информация е нещо нормално, тъй като хората катерят в момента.

Междувременно, съпругата на алпиниста - Радослава Ненова, написа в профила си във Фейсбук, че не иска животът на спасителите да бъде рискуван.

Ето какво сподели Радослава:

"Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върха днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен живота и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи.

Затова, предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите където има шанс да открият Боян жив ... 
Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя.

Това е животът на шерпите, знам че като слязат ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук на сетне са техни.

Поради големия поток от информация и коментари която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост или в книга. Едно е сигурно-написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари