Радослав Гайдарски: Трябва жесток контрол, източват се пари по различни начини

0
Управителят на НЗОК е личността, която участва най-активно в преразпределянето на пари, каза бившият министър на здравеопазването
Управителят на НЗОК е личността, която участва най-активно в преразпределянето на пари, каза бившият министър на здравеопазването Снимка: bTV

Управителят на НЗОК е личността, която участва най-активно в преразпределянето на пари, каза бившият министър на здравеопазването

"Продължаваме промяната - Демократична България" номинират Станимир Михайлов за управител на НЗОК.

"Не го познавам и не съм чувал за този човек. Може да е добър човек, но аз лично не го познавам. Той не е известен сред лекарските среди. Ние бяхме представили изключителна личност и тази личност е доктор на медицинските науки, дълги години работеше в Кърджали, след това беше директор в София на важна здравна институция", каза бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria On Air.

Той е на мнение, че е много трудно подуправителите да контролират управителя.

"Обикновено управителят на НЗОК е личността, която участва най-активно в преразпределянето на пари, защото без тези пари - здравеопазване в България не може да има. Парите бяха много малко, по мое време бяха 1,6 млрд. лв., а сега са около 7 млрд. лв., но това нищо не означава, защото нещата се оскъпяват. Всичко, което ние получаваме от нашите братски държави, е увеличено от 2 до 10 пъти", добави проф. Гайдарски.

И е категоричен, че болниците изпитват огромна нужда от финансиране.

"Най-голямата новост е, че една партия, която беше създадена като противовес на друга партия, сега е в изключително голяма синхронизация и работи с партия, която тя искаше да събори. А това, че ще бъдат избирани подуправители, това също е новост. Основанието е всяка една от тези участващи в този синхрон партии да си има свой човек. Но там трябва да бъдат честни и почтени хора, не е толкова важно дали си голям специалист и дали си голям партиец", поясни бившият министър на здравеопазването.

Според него, когато се постави човек, удобен за дадена партия, няма как да извлечем полза за здравеопазването и за хората, нуждаещи се от него.

"Доплащане ще има, докато не се набави необходимата сума в Здравната каса. Трябва да има жесток контрол, защото се източват пари по различни начини. Контролът се упражнява от тези, които са там - председатели, подуправители, освен това и Народното събрание. Трябваше да има строг контрол при тези непрекъснато никнещи в България болници и здравни заведения", подчерта проф. Радослав Гайдарски.

Той припомни, че към 2019-2020 година "Александровска" има просрочени задължения на стойност 37 млн. лв. и около 30 млн. текущи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари