Радиоактивен облак хвърли в паника Санкт Петербург

0
Руснаците изкупиха йода от аптеките, след като се появиха снимки на облак пара над атомната електроцентрала
Руснаците изкупиха йода от аптеките, след като се появиха снимки на облак пара над атомната електроцентрала

Паника обхвана северния руския град Санкт Петербург след информации за радиоактивен облак над АЕЦ "Ленинград" на 80 км от града.

Масово руснаците изкупиха йода от аптеките, след като се появиха снимки на облак пара над атомната електроцентрала. Властите побързаха да опровергаят информацията, настоявайки, че няма радиоактивно изтичане, а става въпрос за "дефект", при който била изпусната пара, предаде Всеки ден.

Жителите на градчето Соснови Бор, обслужващо централата, обаче не повярваха и започнаха масово да теглят пари и да се евакуират в колите си, като се отправиха към Санкт Петербург и предизвикаха задръствания по шосетата, разкри в. "Дейли мейл".

Хората повярваха повече на еколозите, които подготвиха свое собствено съобщение по въпроса. Те потвърдиха, че нивата на радиация в Соснови Бор са нормални. Еколозите обаче обясниха това с наличието на вятър, който в момента издухал облака далече от градчето в посока на Финския залив. Еколозите не обявиха категорично, че облакът не е радиоактивен. "Тази пара със сигурност е радиоактивна. Този път имахме късмет, че реакторът беше спрян незабавно", коментира Олег Бодров, председател на организацията "Зелен свят". Властите сформираха комисия, която разследва как се е стигнало до изпускането на парата.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари