Радев иска България да получава руски газ по тръба през Черно море

0
Има стратегическата необходимост от директна доставка на руски газ към България
Има стратегическата необходимост от директна доставка на руски газ към България Снимка: ЕПА/БГНЕС

България има стратегически интерес да получава руски газ директно по тръба по дъното на Черно море.

Това казва българският държавен глава Румен Радев в интервю за Агенция ТАСС, излъчено на 11 март в предаването "Формула власти" в телевизия "Россия 24", предава Агенция Фокус. Радев добави, че при последното посещение на президента на Сърбия Александър Вучич в България двамата са обсъдили тази тема и той също подкрепя идеята да получава руски газ през България.

"Разбираме напълно и желанието на руската страна за железобетонни гаранции, понеже българската позиция, така или иначе, се сменяше през годините. Но според мен стратегическата необходимост от директна доставка на руски газ към България е налице и в това отношение моята позиция е еднозначна", добави Радев.

Българският президент заяви, че има сектори, в които българско-руските отношения са налице и се развиват добре и даде за пример туризма и търговията с недвижими имоти. Радев обърна внимание, че има огромен неизползван потенциал.

"Близостта на езика, нашите традиционни връзки между хората са огромна възможност, която ние все още не сме използвали. Ще ми се да видя нашите селскостопански продукти да се върнат на руския пазар, където те са добре познати със своето качество. Знаете също така, че нашите строителни компании имат голям капацитет. Имаме перспектива в много други области. България се утвърждава като IT център в Европа и това смело мога да Ви го заявя. Тук също можем да развиваме съвместно сътрудничество", коментира държавният глава.
"Светът се отваря.

Държавите се отварят все повече една към друга и ние проумяваме, че идеологическите бариери само могат да ни вредят. Както виждате, ние имаме чудесни отношения в областта на туризма, в недвижимата собственост. Ние имаме огромен потенциал в много други сфери – на икономиката, на науката, и затова свободното общуване е от изключително голямо значение", казва още Румен Радев.

На въпрос вижда ролята на България в европейския дом в концепцията на взаимоотношенията с Русия българският президент отговаря, че членство на страната в НАТО и Европейския съюз, е суверенен и закономерен избор на България, защото тя винаги е била неразделна част от Европа, погледнато и исторически, и географски, и културно.

"Самото членство не решава важни въпроси като просперитета, като законността, като сигурността. Те искат голяма вътрешна мобилизация. Те искат широк политически хоризонт и особено когато говорим за сигурност, те искат взаимодействие с много други държави", добавя Радев.

Българският държавен глава казва още, че страни като Украйна, Молдова, Азербайджан, Армения и т.н. са изключително важни за сигурността не само в регионален, но и в глобален аспект затова е много важно да уважаваме техния избор, да уважаваме избрания от тях път на демократично развитие и те трябва да бъдат в това отношение оставени сами, без да се притискат нито от Изток, нито от Запад.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари