Радев: БСП по никакъв начин не ми влияе

0
За служебното правителство ще използвам експерти, заяви новия президент
За служебното правителство ще използвам експерти, заяви новия президент Видео: БНТ

"За служебното правителство ще използвам експерти. БСП по никакъв начин не влияе на моя избор, но това не означава, че си забранявам да си вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята субективна преценка и свободата да вземам сам решения".

Това каза пред БНТ президентът Румен Радев.

"Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези наистина няколко трудни месеца до следващото легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики, то просто трябва да управлява държавата до следващото правителство", подчерта Радев.

"Искам да бъда ясен и да заявя абсолютно категорично: БСП по никакъв начин не влияе на моя избор и това наистина ще го видите, но това не означава, че си забранявам да вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята обективна преценка и свободата си да вземам сам решения. Винаги съм постъпвал така. В никакъв случай нямам амбицията да се бъркам в работата, на което и да било правителство, но президентът по своите правомощия има право да задава въпроси, има правото на настоява политиката на едно правителство да върви в посока, която да е в интерес на българските граждани. Така че това беше естествено посочване на тези проблеми и как аз виждам в най-общи линии начина, по който могат да бъдат решени някои от тях, но в никакъв случай аз нямам амбициите да изземам функциите на премиер - служебен, бъдещ и едно правителство. В областта на външната политика ще се старая тази политика да се формира на основата на българския национален интерес, в рамките на съюзите, в които членуваме. Със сигурност няма да изказвам съмнение и опасение, че България няма да се справи с председателството на ЕС. Напротив, ще положим всички усилия и аз съм убеден, че България ще бъде един достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, особено пък на президента на САЩ", подчерта Радев.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари