Работниците от “Автомагистрали-Черно море” блокираха центъра на София

0
Действията, които до момента включват блокади на няколко магистрали и ключови пътни артерии и в Бургас, Шумен, Русе, продължават до намиране на решение
Действията, които до момента включват блокади на няколко магистрали и ключови пътни артерии и в Бургас, Шумен, Русе, продължават до намиране на решение Снимка: Фейсбук

Работниците от “Автомагистрали-Черно море” АД , Шумен излязоха днес на пореден протест в центъра на София заради неплатени заплати, резултат от забавено плащане на държавата към пътностроителното дружество

 За близо час и половина те блокираха два ключови булеварда в столицата под прозорците на Министерския съвет и Президентството – “Дондуков” и “Цар Освободител”, съобщава КНСБ. 

Между двете институции протестиращите разпънаха националното знаме и настояха за отговор кога ще получат изработените си възнаграждения с приключилия преди месеци ремонт на Автомагистрала “Тракия”. Те развяха и плакати “Няма да се откажем”, “Платете ни изработеното”. Работниците предупредиха, че са нарушени гражданските им права и ако не получат заплатите си, ще разпънат палатки пред Министерския съвет и Президентството.

Недоволните работници приеха декларация, с която настояват държавата да изплати на компанията дължимите 36,8 млн. лв. Тя бе внесена в Министерския съвет, но от деловодството му бе получен отказ за входиране с аргумент, че се притесняват от ковид пандемията. Последваха няколко неуспешни опита за свързване с кабинета на премиера.

Декларацията бе успешно входирана в Президентството. Това съвпадна с появата на служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова сред протестиращите. Тя им благодари за качествено свършената работа на магистрала “Тракия” и обясни, че средства за изплащането ѝ всъщност няма, тъй като са сключени договори за много по-големи суми от реалния бюджет на пътната агенция и държавното дружество “Автомагистрали”. Комитова изненада протестиращите, като обяви, че “Автомагистрали-Черно море” е поканена на среща с финансовия министър Асен Василев днес следобед заедно с други компании, поставени в същата ситуация. Нямаме информация за тази среща, реагираха от дружеството. Засегната от критиките на работниците, че не намира решение на проблема им, тя заподозря, че я замесват в политически спорове и напусна обидено протеста.

По време на блокадата се наложи да бъде извикан екип на Спешна помощ – София, след като протестиращ работник припадна.

Действията, които до момента включват блокади на няколко магистрали и ключови пътни артерии и в Бургас, Шумен, Русе, продължават до намиране на решение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари