Путин пусна на вода нови ядрени подводници

1
„Красноярск” и „Император Александър III” влизат в състава на руския военноморски флот
„Красноярск” и „Император Александър III” влизат в състава на руския военноморски флот Снимка: ТАСС/Лев Федосеев / архив

„Красноярск” и „Император Александър III” влизат в състава на руския военноморски флот

Руският президент Владимир Путин участва в церемонията по пускането на вода на нови ядрени подводници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той посети корабостроителницата "Севмаш" в град Северодвинск в северозападната част на Архангелска област три дена след като оповести намерението си да се кандидатира за нов шестгодишен президентски мандат.

Той наблюдава издигането на знамето на руските ВМС на новопостроените ядрени подводници "Император Александър Трети" и "Красноярск" и произнесе реч, с която обеща модернизацията на руския флот да продължи.

"Император Александър Трети" е седмата атомна подводница от клас "Борей", която се пуска на вода. Всяка от подводниците от този клас е въоръжена с 16 междуконтинентални балистични ракети "Булава" с ядрен заряд. Путин заяви, че се строят още три такива подводници. Те са част от руската ядрена триада, която включва още наземни ядрени ракети и стратегически бомбардировачи с ядрено оръжие.

"Красноярск" е атомна подводница от новия тип "Ясен", въоръжена с крилати ракети и торпеда. Тя е предназначена за противодействие на вражески подводници, но може да атакува и наземни цели. Руският президент посочи, че в момента се строят още пет подводници от клас "Ясен".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари