Путин откри руски „военен Дисниленд”

0
Добре дошли в Патриотичния парк – забавление за цялото семейство с милитаристични наклонности
Добре дошли в Патриотичния парк – забавление за цялото семейство с милитаристични наклонности

Обядът се състои от армейските дажби, пазаруват се предимно аксесоари „Владимир Путин”, и вместо да се возят на ролъркостери децата могат да играят с гранатомети и да се покатерят върху тежки оръжия. Добре дошли в Патриотичния парк – забавление за цялото семейство с милитаристични наклонности.

Този огромен военен тематичен парк в Кубинка, на час път от Москва, бе официално открит от Путин във вторник, в момент на повишен патриотизъм и засилена военна реторика в навечерието на анексирането на Крим от Русия през миналата година и последвалата го конфронтация със Запада.

Путин е използвал събитието като възможност да обяви прибавянето на 40 нови междуконтинентални ракети към ядрения арсенал на Русия през тази година. Той твърди, че тематичният парк ще бъде “важен елемент в нашата система на военно-патриотична работа с младите хора”.

Освен че е един “военен Дисниленд”, Патриотичния парк е и конферентен и изложбен център, и днес там също се откри руското военно изложение „Армия 2015”, на което ще бъде показана най-съвременната техника. Гости на откриването са и делегации от десетки страни.

Президентът пристигна в Кубинка с хеликоптер и произнес реч пред военен хор, съпровождан от балалайка при изпълнението на патриотичния репертоар. Путин заяви в краткото си слово, че руската армия разработва няколко нови въоръжения, които “нямат еквивалент в света”, включително следващо поколение танк Армата, показан публично за първи път по време на военния парад в Москва миналия месец. Той заяви, че 40-те нови ядрени ракети, които стратегическите сили на Русия ще получат тази година, са “способни да преодолеят дори най-съвременните технически системи за противоракетна отбрана”. Заместник-министърът на отбраната, Анатолий Антонов,  се исказа по време на конференцията, че Западът “провокира надпревара във въоръжаването” с Русия.

Александър Залдостанов, по-известен като „Хирургът” и водач на про-Путиновита моторджийска група „Нощните вълци”, които направиха тур в деня на откриването на Патриотичния парк, заяви: “Виждайки всичко това ме кара да се чувствам горд от Русия и да осъзная че имаме с какво да отговорим на американците. Те не биха посмели да натиснат бутона.” Част от групата на „Нощните вълци” бяха на откриването и за да се вдъхновят за довършването на подобен “патриотичен парк”, който изграждат в покрайнините на Севастопол, в новоанексирания Крим. “В съветско време армията беше нещо далечно, но сега ние всички се чувстваме по-близо до армията. Армията се романтизира и за мен това е нещо добро”, каза също Залдостанов . “Ако ние не образоваме нашите собствени деца, след време Америка ще го направи вместо нас… както го видяхме в Украйна.”

Според промоционалните брошури, раздадени по време на откриването, когато паркът в Кубинка започне да функционира с пълен капацитет, ще може да посреща десетки хиляди посетители на ден. Ще се правят възстановки на някои от най-известните победи в руската и съветската история, редовни изложения на военните сили и учения. Също ще бъдат отворени и хотели и развлекателни центрове, за да може семействата да остават за няколко дни и да прекарват ваканцията си там. Паркът се очаква да бъде напълно завършен през 2017 г. и ще струва на Министерството на отбраната 20 милиарда рубли (236 милиона паунда), според вестник Комерсант. Посетителите ще могат да карат танкове, да стрелят с оръдия и да играят екстремни спортове.

“Мисля, че този парк е подарък за руските граждани, които вече могат да  видят пълната мощ на руските въоръжени сили. Да бъдеш тук дава чувство на вътрешна самодостатъчност и те кара да си уверен, че ние можем да защитим нашата територия “, споделя Сергей Привалов, руски православен свещеник, който присъства на церемонията по откриването. “Децата трябва да идват тук, да си играят с оръжия, да се катерят върху танковете и да видят всички най-съвременни технологии, които не са познавали досега.”

Редици от танкове, бронетранспортьори и ракетни системи са строени за старта на изложението. На форума „Армия 2015” в Патриотичния парк, десетки огромни шатри демонстрират всичко – от гарантирано снемане на пръстови отпечатъци и бронирано моторни средства за борба с масови безредици до полицейски наблюдателни кули. Военноморски командир от Саудитска Арабия, разглеждайки противопожарно оборудване казва пред делегацията си от около 20 души, че е дошъл от страната си, за да “провери на най-новите предложения”. Има и делегации от десетки други предимно не-западните страни.

На сергии се продават магнити за хладилник, изобразяващи руски и съветски фигури, включително Путин, Йосиф Сталин и Лаврентий Берия – един от най-известните поддръжници на Сталин. Вендинг автомати са заредени с армейски брандирана вода, а в магазините се продават iPhone калъфи, тениски, блузи и бомбър-якета, брандирани с лика на Путин или лозунги, възхваляващи победата във Втората световна война.

Путин подчертава, че руснаците не трябва да живеят в тъмните страници на историята на страната, а вместо това да се фокусират върху военните победи на Царска Русия и Съветския съюз, а победата над нацистка Германия трябва да бъде издигната до идея, сплотяваща цялата нация, и затова е отбелязана с мащабни тържества миналия месец при отбелязването на 70-тата годишнина.

Интересно е, че нито веднъж по време на форума не се споменава за най-новата тактика на руските военни – “хибридната война” (термин, използван за обозначаване на интервенцията на Русия в Източна Украйна). При нея се използват едновременно наемници, диверсия и разузнаване, като в сюблимни моменти се включват и кадрови военни единици. Официално Москва отреича да има военно участие и се е опитава да прикрие смъртта на редовни войници в зоната на конфликта.

Акцентът на  Патриотичния парк е поставен върху славата на воина, а правителството смята, че тематичният парк ще помогне да се внуши ново чувство за патриотизъм у младежта на Русия. На един от щанд овете, Владимир Крючков демонстрира компютърната система за обучение за различни ракети и ракетни установки. Системата се използва за обучение както на руската армия, така и на чуждестранни армии, които купуват руско оръжие. Крючков споделя, че учебните системи са изложени само като част от форума, но се надява, че ще бъдат оставени за постоянно, за да може посетителите на парка да ги използват. Особено ще е щастлив, че децата ще могат да се обучават. “Момчетата са генетично привързани към армията още от раждането си,” споделя инструкторът. „Ако ракетата земя-въздух „Игла” е много трудна за стартиране за много малките деца, то по-малките ракетни гранатомети са идеални за деца от всички възрасти. Всички мъже от всички възрасти са защитници на родината и те трябва да бъдат готови за война, независимо дали войната наближава или не.”

Източник: Shash.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари