Путин обяви Румъния за мишена

0
Путин предупреди Румъния и Полша, че могат да се окажат мишена на руски ракети, заради противоракетния щит на САЩ
Путин предупреди Румъния и Полша, че могат да се окажат мишена на руски ракети, заради противоракетния щит на САЩ

Руският президент Владимир Путин предупреди Румъния и Полша, че могат да се окажат мишена на руски ракети заради факта, че са приели на територията си елементи от противоракетния щит на САЩ, които Москва приема за заплаха за сигурността си, съобщи британският Independent, цитиран от Ureport.

Той подчерта, че Москва многократно е обещала да вземе ответни мерки, но Вашингтон и съюзниците на САЩ са игнорирали руските предупреждения.

По-рано този месец американската армия, която казват, че щитът е нужен за опазването на Европа от потенциалната заплаха от възобновяване на ядрената програма на Иран, а не за, да застрашава Русия, активира румънската част от щита. Продължава работата по включването на друга част от противоракетната защита – в Полша.

„Ако до вчера в тези части на Румъния хората просто не знаеха какво означава да бъдеш под прицел, то днес ще бъдем принудени да вземем определени мерки, за да гарантираме своята сигурност. Случаят с Полша ще бъде същият“, каза Путин по време на съвместна пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Той не уточни какви действия ще предприеме Русия, но настоя, че не тя прави първата стъпка, а просто отговаря на ходовете на Вашингтон. „Няма да предприемем каквото и да било, преди да видим ракети в районите, които граничат с нас“, каза държавният глава.

По думите му аргументът, че проектът е необходим за защита от Иран е безсмислен, заради международната сделка за ограничаване на ядрената програма на страната. В същото време ракетите, които формират щита, лесно могат да достигнат руски градове.

„Как може това да не създава заплаха за нас? Повтаряме като мантра, че ще бъдем принудени да отговорим. Никой не иска да ни чуе. Никой не иска да води преговори с нас“, каза той.

Путин беше категоричен, че анексираният през 2014 г. Кримски полуостров няма да бъде отново част от Украйна. По време на присъединяването на Крим, Москва твърдеше, че действа в интерес на жителите на полуострова, които гласуваха той да стане част от Руската федерация на спорен референдум. В отговор западни правителства определиха действията на Кремъл като заграбване на чужда територия и наложиха тежки икономически санкции.

„Що се отнася до Крим, смятаме темата за приключила завинаги. Русия няма да води каквито и да било дискусии с никого по този въпрос“, каза президентът.

Руският лидер засегна и темата за отношенията с Русия, които са в криза, след като турски изтребители свалиха руски щурмовак Су-24 през ноември м.г. край турско-сирийската граница. Анкара твърди, че самолетът е навлязъл в турското въздушно пространство – обвинение, което Москва категорични отрича.

Путин каза, че е готов да обмисли възстановяването на отношенията с Анкара, но но първата стъпка трябва да направи Турция, която до момента не дава индикации за това.

В отговор на въпрос за провала на газопровода „Южен поток“, той обвини правителството на САЩ и Европейската комисия, които според него са оказали натиск над България да се откаже от проекта.

Все пак руският президент каза, че Русия продължава удължаването на „Северен поток“ и се надява, че никой няма да се опита да попречи и на този проект.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари